Spørgsmål til din kommende roomie

Læsetid: 6 minutter

Det er ikke altid nemt at bo tæt med andre mennesker, specielt hvis man ikke kender dem. Det er derfor en god ide at lære en potentiel roommate at kende, før I bestemmer jer for at bo sammen. Så søger du en roommate, kan det være en god ide at forberede nogle spørgsmål.

Har du allerede sagt ja til at flytte ind med en roommate, så fortvivl ikke. Du kan stadig stille spørgsmålene, så I får alt ud i det åbne, og du får en god forståelse for, hvem de er, og så I kan få mest ud af at bo sammen.

 

Så her er nogle forslag til spørgsmål til din kommende roommate

1) Hvad studerer du?

Hvad en person studerer siger meget om en person og deres personlighed, passioner, interesser og livsmål. Det betyder ikke, at I absolut skal studere det samme. Det kan faktisk være helt interessant at have en roomie, der bringer noget helt nyt til boligen. Men det er rart at vide, hvad man skal forvente.

2) Hvilken type musik kan du lide?

Viser det sig, at I elsker samme slags musik, er der rig mulighed for at opbygge et venskab på baggrund af denne fællesinteresse. En lille dansefest, når man laver mad sammen, eller skråle højlydt med på ens yndlingssange er altid godt for at binde mennesker sammen. Men elsker din potentielle roomie Death Metal, og du er til Justin Bieber, så er der muligvis have snakket nogle ting igennem i forhold til hvornår og hvor højt, musikken må spille.

3) Er du et rodehoved, eller elsker du orden og ryddelighed? Hånden på hjertet.

Det er vigtigt at være ærlig fra starten af. Har du sagt, at du er ordensmenneske, men lejligheden ligner et bombet lokum, så kan det godt være, din roomie føler sig snydt. Det er vigtigt at forventningsafstemme fra starten af for at undgå konflikter om oprydning og rengøring.

Marge Simpson Episode 20 GIF

4) Er du A- eller B-menneske?

Det kan skabe problemer, hvis A og B mennesker bor sammen og ikke har styr på, hvordan dette håndteres. Står du op kl 6.30 på en lørdag, tænder radioen og begynder at lave morgenmad, eller sidder din roomie og gamer med lyd på til kl 2.00 om morgenen, når du nu er gået i seng kl 22 for at få din skønhedssøvn? Så skal der nok laves nogle regler og sættes nogle grænser for at få det til at fungere optimalt.

Tired Walt Disney GIF

5) Hvad er din privatlivspolitik?

Hvad er din roommates forestilling om, hvad privatliv er? Er det ok at snakke i telefon i stuen, eller skal man gå ind på sit værelse? Skal man banke på døren, før man går ind, er det ok at gå igennem boligen i underbukser efter et brusebad, eller tager man lige en morgenkåbe på? Må man gå ind på hinandens værelser, når beboeren ikke er hjemme?

6) Hvem regner du med at have på besøg?

Kommer du ud af brusebadet i morgenkåbe og opdager, at stuen pludselig er fuld af alle dine roomies venner, er det måske ikke så sjovt. Eller kommer din mor på besøg hver eneste søndag til frokost, er det måske meget rart for din roomie at vide.

7) Hvordan vil I opdele gøremål i jeres delebolig?

Det er ikke sjovt at være den eneste, der rydder op eller tager sig af jeres fælles bolig.  Hvor tit skal der støvsuges? Hvad er reglerne omkring oprydning af fælles områder? Hvem laver mad, og hvem vasker op?

8) Kommer din kæreste tit på besøg?

Det er ikke så fedt at komme hjem og finde sin roommate og dennes kæreste halvpåklædte på sofaen. Ret akavet for alle. Eller overnatter din kæreste konstant og bruger al badeværelsestiden hver morgen, så din roomie kommer for sent afsted? Heller ikke ideelt. Find ud af, hvor jeres grænser går og find et system til at kommunikere kærestebesøg. En sok på dørhåndtaget er jo en klassiker.

9) Hvad vil du ikke tolerere?

Fester hver aften midt på uge? ”Hyrdetime” på sofaen?

10) Hvem tager hvad med?

For at undgå at stå med flere mikroovne og ingen lamper kan det være en ide at koordinere, hvem der tager hvad med i jeres nye bolig. Er der noget, i mangler mellem jer, som skal købes? Deler i omkostninger på nye ting, der mangler?

11) Hvad er din indretningsstil?

Er du til et minimalistisk look og holder du alt i grønt, og din roomie er til hæklede duge og til en kombination af orange, lilla og rød, så er det nok en ide at finde en fælles stil, som I begge kan leve med.

12) Hvad laver du i weekenden?

Går du ud og fester hver weekend, holder du gerne fester hjemme, lukker du dig inde på dit værelse og læser, eller sidder du i dine underbukser og gamer hele weekenden? Det er en god ide at have styr på forventningerne.

13) Ryger eller vaper du?

Ryger du ikke selv, skal der måske sættes nogle grænser. Må man ryge indendørs? Kan man ryge på en altan, hvad er reglerne om aske og efterladte cigaretskod?

Smoke GIF

14) Hvordan kommunikerer I problemer?

Har din roomie IGEN efterladt lejligheden efter at have brugt alt toiletpapiret og efterladt dig i træls situation? Er der IGEN gamle kopper med mug, der står og lugter? Hvordan håndterer I situationer og minder hinanden om liiiige at tage sig sammen og huske de ting, der er aftalt. Er det med gule Post-it’s på køleskabet eller skal det kommunikeres mundtligt? Find ud af, hvad din roomies kommunikationsstil er.

15) Hvordan deler I?

Er det ok at spise din roomies snacks eller tage af kaffen? Shampoo og toiletsager? Hvad med tøj? Må man gerne låne uden at spørge? Det er en god ide at have dette på plads, før man flytter sammen.

Joey Doesnt Share Food GIF

16) Hvordan håndterer I indkøb?

Skal I have en fælleskonto til at kunne købe fælles mad ind? Eller står I selv for at købe jeres egen mad? Hvad med toiletpapir, opvaskemiddel og sæbe? Skiftes i til at købe dette, eller er det den, der lige husker at købe ind, der lægger ud? Eller er løsningen, at I har en hylde hver i køleskabet?

17) Har du allergier?

Har din nye roomie for eksempel en stærk nøddeallergi, så er det meget god viden at have.

Lisa Simpson Sneezing GIF

18) Er du indadvendt eller udadvendt?

Er du introvert, har du måske brug for mere alenetid og forventer noget ro, og at du ikke bliver forstyrret. Selv to udadvendte personer kan have problemer med at finde alene-tid i en delelejlighed.

 

Find et værelse her                                              Find en roommate til dit ledige værelse her