Udlejning af bolig

Læsetid: 4 minutter

Går du og leger lidt med tanken om at udleje din bolig, men føler dig ikke helt sikker? Så kan du tage det helt roligt. Du behøver nemlig ikke længere at føle dig bundet til din lejlighed. Har du planer om at rejse ud i verden, flytte til en anden by eller noget helt tredje, så giver vi dig nogle gode råd med på vejen, til når du skal udleje din bolig. Vi giver dig 5 nice-to-know, som sikrer, at du kan udleje din bolig nemt, trygt og lige efter reglerne.

1. Få hjælp til at fastsætte huslejen

Det kan være vanskeligt at fastsætte den rette husleje, hvis du overvejer at leje din bolig ud. Hvis du vil undgå at komme i klemme for at have sat en for høj husleje, når du lejer din bolig ud, kan det være en god idé at få andre øjne på sagen. Du kan få fagpersoners vurdering af huslejen, f.eks fra Huslejenævnet, inden du underskriver en kontrakt med en lejer.

  • Inden du udlejer din bolig, kan du kontakte Huslejenævnet, som kan afgøre hvilken husleje du lovligt kan opkræve for din bolig.
  • Det koster 500 kr. at få Huslejenævnet til at lave en forhåndsgodkendelse af huslejen.
  • Der findes huslejenævn i alle kommuner, så du kan nemt finde kontaktoplysninger på dit lokale huslejenævn på din kommunes hjemmeside.

2. Husk de særlige krav i lejekontrakten

Du er bedst sikret ved at lave en skriftlig aftale med lejer. En lejekontrakt skal blandt andet indeholde lejer og udlejers navn og adresse, lejemålets størrelse, inventar, stand og brugsret til ting i boligen, som for eksempel vaskemaskine eller lignende. Derudover bør lejekontrakten også indeholde overtagelsesdato, ophørsdato, husleje, depositum og forudbetalt husleje.

I lejekontraktens paragraf 11 har du mulighed for at tilføje særlige krav som for eksempel at tidsbegrænse lejeperioden, fastsætte regler for hvorvidt det er tilladt at have husdyr og lignende. Skal du for eksempel udleje i en længere periode, kan det være en god idé at lade huslejen stige år for år i lejeperioden. I den nye lejelov kan huslejestigningen ske efter det såkaldte nettoprisindeks. Vil du gøre brug af denne mulighed, er det vigtigt, at du skriver det under paragraf 11. Det er nemlig under paragraf 11, at du har mulighed for at uddybe kontrakten. Det er vigtigt at have styr på kontrakten, og hvis du er i tvivl kan du bruge Den digitale lejekontrakt. I samarbejde med landets førende lejeretsadvokater har BoligPortal udviklet Den digitale lejekontrakt, hvor du bliver guidet igennem fra start til slut, så du slipper for at fare vild i lejeloven og undgår dumme fodfejl. Du slipper også for bøvlet med at skulle sende lejekontrakten til underskrift med Post Nord. Med et enkelt klik kan du nemlig sende lejekontrakten til underskrift med NemID. Lyder det ikke nemt?

3. Du kan tidsbegrænse dit lejemål

Du har mulighed for at tidsbegrænse dit lejemål, men vær opmærksom på, at det kræver en gyldig grund. Vil du for eksempel leje din bolig ud for en begrænset periode, skal du have en tidsbegrænset lejekontrakt. Det forudsætter, at du har en særlig grund til at leje din bolig ud for en kortere periode frem for at gør brug af de almindelige regler i lejeloven.

4. Opsigelse af lejemål skal skrives ind i den tidsbegrænsede lejekontrakt

Du skal være opmærksom på, at du som udgangspunkt ikke kan opsige lejer i hele den aftalte lejeperiode, når en tidsbegrænset lejekontrakt er underskrevet af jer. Men som udlejer har du mulighed for at gøre lejeperioden helt eller delvist uopsigelig for din kommende lejer, hvis du altså har tilføjet denne aftale korrekt i lejekontrakten.

5. Du kan opsige leje

Hvis du udlejer et enkelt lejemål, kan du med den nye lejelov opsige din lejer med den begrundelse, at du selv ønsker at bruge boligen. Du skal være bevidst om, at du skal varsle opsigelsen et år før, du selv kan overtage boligen. Det er også fortsat muligt at lave tidsbegrænsede lejeaftaler, hvis det indskrives i lejekontrakten. Lejeloven kan godt være lidt mere tricky, end hvad de fleste forventer. Derfor kan det være en god idé at orientere dig, omkring hvad de nye ændringer i lejeloven betyder for dig som udlejer, for at få en sikker boligudlejning.Vi håber, du er blevet klogere på de rettigheder, du har, når du udlejer din bolig. Som sagt så behøver det slet ikke at være så vanskeligt, og du skal ikke være professionel for at leje din bolig ud. Med lidt hjælp kan du nemt udleje din bolig. Næste naturlige skridt for dig er måske at finde den rette lejer. Men hvordan finder man lige den helt rigtige lejer? Først og fremmest kan det være en god idé at gøre sig overvejelser om, hvilken type lejer du leder efter, inden du annoncerer for din bolig. Vidste du godt, at du på BoligPortal gratis kan oprette en udlejeannonce og sortere i dine henvendelser og på den måde finde ansøgere, som matcher netop dine ønsker? Det lyder nemt, ikke?

Hvis du har brug for hjælp, hører vi gerne fra dig 🙂