Har du styr på lejeregler og lejekontrakt?

Læsetid: 2 minutter

Dét at finde tag over hovedet bør ikke være det eneste fokus. Der er altså en række forholdsregler, som bør efterleves inden drømmeboligen for alvor bliver til – en drømmebolig og ikke et mareridt. Derfor er det vigtigt at have styr på lejeregler og lejekontrakt. Inden du får nøglerne til din nye studiebolig, skal du underskrive en lejekontrakt. Det er vigtigt, at du læser kontrakten grundigt igennem, inden du skriver under. På BoligPortal har vi lavet en lille tjekliste med de 3 vigtigste punkter, som du skal være opmærksom på:

1) Nærlæs paragraf 11

Udlejere benytter en standardformular kaldet typeformular A9. Vær særligt opmærksom på paragraf 11, da det er her udlejer har mulighed for at uddybe kontrakten med specifikationer. I lejekontraktens paragraf 11 har udlejer for eksempel mulighed for at tidsbegrænse lejeperioden, angive om husdyr er tilladt osv.

2) Husk at indberette mangler i lejligheden 

Når du flytter ind i din lejlighed, skal du inden 14 dage sende en liste til udlejer med fejl og mangler i lejligheden, så han eller hun ikke kræver, at du betaler for disse ting, når du flytter ud igen. Tag gode billeder som dokumentation. Fejl og mangler kan være alt fra en plet på gulvet til en dør, der mangler.

3) Husleje 

Som lejer kan du komme ud for, at din lejebolig stiger i husleje, men du skal være opmærksom på, om en eventuel ændring foregår korrekt. I lejekontrakter indgået efter 1. juli 2015 må der ikke være planlagte huslejestigninger med bestemte beløb til bestemte tider. Derimod må udlejer gerne regulere din husleje efter Danmarks Statistiks nettoprisindeks én gang om året.

Kontraktens elementer giver sikkerhed for dig og udlejer. Hvis der opstår tvivlsspørgsmål i forbindelse med lejekontrakten, kan det være en god idé at få andre øjne på. Måske har du en god ven, der har godt styr på reglerne? Det kan også være, at du kan finde svarene på vores blog, hvor vi fortæller meget mere om reglerne på lejeboligboligmarkedet.

 

 

Den digitale lejekontrakt