Boligportal Info
  • Søg bolig
  • Udlej bolig
  • Bliv Professionel udlejer
  • Opret bruger
  • Log ind
Vælg en side

Du er her: Blog » Lejere » Voksenlivets ABC: Er du klar til at flytte hjemmefra?

Voksenlivets ABC: Er du klar til at flytte hjemmefra?

af Ann-Sofie Warnich | 26. juni 2019

Læsetid: 7 minutter

Er det nu, at du skal flytte hjemmefra? Der er mange nye begreber, du skal til at kende, og hos BoligPortal har vi derfor lavet en lille ABC over de vigtigste ting, du bør vide, inden du flytter hjemmefra.

Aconto

Det lyder næsten som latin, men det er egentlig ganske enkelt. Aconto er det, din udlejer forventer, at du skal betale til forbrug af eksempelvis vand eller varme pr. måned. Du betaler aconto sammen med din husleje.

Ofte bliver forbruget opgjort hvert kvartal, eller en gang om året, og så vil du få en opgørelse. Her kan du både være heldig at have betalt for meget i aconto, så du skal have penge tilbage – eller du kan risikere at skulle betale et ekstrabeløb, hvis du har brugt mere end acontobeløbet.

Adresseændring

Det er nemt at skifte adresse – faktisk kræver det bare et par klik. Det sværeste er nok at huske at få det gjort. Du har nemlig pligt til at skifte folkeregisteradresse senest fem dage efter flytningen, og en forglemmelse koster knaster – du risikerer at få en bøde, hvis du melder din nye adresse senere end fem dage efter indflytning. Du kan læse meget mere om at ændre folkeregisteradresse på Borger.dk.

PostNord får automatisk besked, når du skifter din adresse. Derfor skal du huske at sætte dit navn på din nye postkasse for at få din post.

Affaldssortering

Nu skal du også til at bekymre dig om affald, for skralderen under køkkenvasken er faktisk ikke til al slags affald. Der er forskellige affaldsordninger i kommunerne, og man kan for eksempel sortere sit affald i plastic, glas, papir, metal og elektronik. Al madaffald kan du som regel smide i samme pose – husk også, at batterier altid skal smides i en særlig affaldscontainer. Miljøministeriet har lavet en oversigt, hvis du er i tvivl om, hvad du stiller op med skraldet i netop dit postnummer.

Afkalkning

Når du flytter hjemmefra, vil du med tiden opdage, at en elkedel ikke forbliver skinnende blank indvendig, som da du købte den. Oplever du hvide flager i din kaffe eller the? Så er det altså tid til en afkalkning. Elkedler og kaffemaskiner skal afkalkes. Åbenbart. På husmoderen.dk får du en hurtig guide til at gøre din elkedel eller kaffemaskine lige så fin og blank som den hjemme hos mor og far.

Afløb

En af de sure pligter ved at flytte hjemmefra er, at afløbet indimellem skal renses. Første gang du står i vand til anklerne under brusebadet, eller der pludselig er højvande i håndvasken, er du klar til den store afløbsrensning. Udover et fodbad i bruseren kan et stoppet afløb også resultere i en fæl lugt på badeværelset. På med gummihandsken og tøjklemmen for næsen, af med baderisten og ned i afløbets mørke dyb. Det er hår og sæberester, der stopper dit afløb til, og oftest kan du nøjes med at fjerne det med håndkraft. Hvis du vil forhindre, at afløbet stopper til igen, kan du eksempelvis jævnligt hælde kogende vand i det.

 

Find din studiebolig her

Budget

At lave et budget er ikke (nødvendigvis) nogen fest – men det kan til gengæld give plads til fest. Ved at lave et overblik over dine indtægter og udgifter bliver det nemmere at bruge pengene fornuftigt og se hvor mange cifre, der er tilbage til fornøjelse. Fornøjelsesbeløbet hedder også et rådighedsbeløb og kan være udgifter til for eksempel møbler, rejser, caféture eller måske øl i byen med dine nye studiekammerater. Du kan samtidig se, om der er penge tilovers til at lave en opsparing – hvilket kan være en rigtig fin og fornuftig ide.

Hvis du har brug for ekstra hjælp til den sure budgetpligt, så er hjemmesiden Spiir et hjælpsomt værktøj, der giver overblik over din økonomi, så du kan se, hvad du rent faktisk bruger penge på.

Boligstøtte

Hvis du bor til leje, kan du søge om boligstøtte. Boligstøtte er en fast månedlig ydelse, som er et tilskud til din huslejeudgift. Du skal bo i en helårsbolig med eget køkken for at være berettiget til at modtage støtten. Der er mange forskellige forhold, der tages i betragtning, når beløbet skal afregnes: Det kan være huslejen, størrelsen på lejeboligen og meget mere. Bliv klogere på boligstøtten eller ansøg på Borger.dk.

Boligsøgning

Den første lejebolig bliver oftest ikke den sidste. I løbet af de første år som udeboende kommer mange unge til at skulle flytte flere gange. Står du på et tidspunkt i den situation, at du skal flytte, er det en god idé at kunne nogle tips og tricks. Søg både blandt dit eget netværk, sociale medier og blandt opslåede annoncer på BoligPortal. For aldrig at gå glip af en lejlighed, der passer til netop dine behov, kan du også tilmelde dig BoligPortals BoligAgent. Angiv dine personlige præferencer, når det kommer til bolig, og BoligAgent giver dig besked, så snart en bolig, der matcher nøjagtig disse kriterier, bliver lagt op på BoligPortal. 

El

Hvis du er lejer, så er dit elforbrug ofte ikke inkluderet i det acontobeløb, som betales sammen med huslejen. Tjek med din udlejer, om der allerede er tilknyttet et elselskab, eller om du selv skal tilmelde dig et forsyningsselskab, det kunne for eksempel være Ørsted eller NRGi.

Når du flytter ind i din nye bolig, kan det også være en god idé at aflæse boligens elmåler og gerne så hurtigt som muligt efter indflytning. På den måde kan du forhindre, at du kommer til at betale for den tidligere beboers elforbrug. Skriv tallet på elmåleren ned og gem det. Det kan for eksempel være som en note på din telefon, hvis dét at passe på papirlapper ikke er din stærke side 😉

Forsikring

Når du flytter hjemmefra, er du ofte dækket af dine forældres forsikring, indtil du fylder 21 år – men husk lige at spørge de gamle. Hvis du flytter sammen med en roomie, så tjek også om han eller hun allerede har sin egen indboforsikring, for den dækker som regel hele husstanden.

Er du ikke dækket af andres forsikringer, så få som minimum en forsikring, der dækker brand og tyveri. Gå selv på jagt i udbuddet af forsikringsselskaber og se, hvad der passer bedst til dig.

Husorden – de skrevne og uskrevne regler

Hvis du flytter ind i en lejebolig, kan du i lejekontrakten se, om der er en husorden tilknyttet. En husorden indeholder regler for, hvordan du og dine naboer skal opføre jer. Men generelt hjælper det på nabofreden, hvis du: Hænger en seddel op i opgangen, når du planlægger at holde fest, ikke forpester din trappeopgang ved at stille skraldeposer foran hoveddøren og undgår at spille høj musik for åbne vinduer. Nogle steder kan der også være regler om skiftende trappevask mellem lejlighederne, det vil også stå i husordenen.

Indflytningssyn

Hvis du lejer dit nye hjem, så handler indflytning ikke kun om indretning og indflytterfester. Fra indflytningsdagen har du nemlig 14 dage til at dokumentere fejl og mangler ved boligen. Det er meget vigtigt at foretage et flyttesyn for at være sikker på, at du ikke kommer til at hæfte for skader, som tidligere lejere kan have forårsaget. 

Lægevalg

Flytter du til en ny kommune, skal du skifte læge. Det er gratis at skifte læge på borger.dk, når du flytter. Er du i tvivl om hvilken læge, du skal vælge, kan du læse meget mere om de forskellige læger på sundhed.dk. Det kan også være en god idé at forhøre dig hos venner og bekendte, hvis du allerede har et netværk i din kommende by. Mange læger i de større byer kan have lukket for patienttilgang i nogle perioder, så brug gerne lidt tid på at sætte dig ind i det.

Madlavning

Shawarma, pizza og sushi er lækkert til aftensmad, men det bliver nok en dyr affære i længden. Det er derimod langt billigere, hvis man kan finde ud af at lave sin egen mad, og ofte er det også sundere. Spot de gode tilbud i supermarkedet, og er det i store portioner, kan du med fordel dele det op i portioner og lægge det i fryseren.

Når du flytter hjemmefra, får du sikkert også et helt andet syn på madrester, og det er guld værd, når man kan score sig en portion mad med hjem fra middagen hos mor eller fra familiefesten i weekenden.

Rengøring

Når det kommer til rengøring, så bliver du (muligvis) overrasket over alle de steder i hjemmet, der skal gøres rent. Det her er bare få eksempler på de ting, som skal ordnes:

  • Køkkenskufferne skal indimellem tømmes for bestik og havregryn og tørres med en våd klud
  • Køleskabet bliver en bakteriefælde, hvis det ikke rengøres
  • Nogle frysere skal afrimes – og gerne inden isen udgør 1/3 del af fryserens samlede areal
  • En ovn skal renses jævnligt, ellers bliver det en krasbørstig samling af forkullede madrester og fastbrændt fedt
  • En anden typisk bakteriebombe er emhætten, så hvis du gerne vil undgå, at gammel madolie drypper ned i din nylavede ret på komfuret, skal du huske at rengøre din emhætte og det tilhørende filter.

Værktøjskasse

Måske har du ti tommelfingre og har ikke holdt en hammer siden folkeskolens sløjdtimer. Men når du er flyttet hjemmefra, er det indimellem rigtig nyttigt selv at kunne slå et søm i til et billede, eller skrue et saml-selv-møbel sammen uden nødvendigvis at skulle være afhængig af handymanden i familien. Til at starte med er en hammer, en skruetrækker og et målebånd et godt grundlag. Du kan for eksempel købe et startsæt hos IKEA for 59 kroner.

Til slut vil vi her fra BoligPortal ønske dig en masse held og lykke med det nye, spændende liv.

Det bliver sjovt!

Mere information

  • Find bolig
  • Opret BoligAgent
  • BoligPortals App
  • Opret bruger profil
  • Besøg blog

Relaterede indlæg

  • Paradis eller kaos: Hvordan bliver I verdens bedste roommates? 25. november 2019
  • 10 gode råd til et godt roomieskab 6. november 2019
  • Husleje i Aarhus: Her får du mest for dine penge 4. november 2019
  • BoligPortals Roommate-kontrakt 16. oktober 2019
  • Få din SU til at række længere – og til sjovere ting 7. oktober 2019

Relaterede artikler

Roomies

Fordele ved at bo med roomies

23. maj 2019

Læsetid: 2 minutter

Der er flere fordele ved at flytte sammen med roomies. Bliv klogere på hvilke fordele der er ved at flytte sammen med andre. I mange tilfælde kan det være lettere at flytte sammen med roomies end at skulle finde en bolig på egen hånd til en overkommelig pris – især når det gælder storbyerne.
Roomies

Er du klar til studiestart?

14. januar 2019

Læsetid: 4 minutter

Klar til studiestart; 5 ting, der først går op for dig, når du er flyttet […]
Roomies

Find studiebolig – de 10 bedste råd

22. juni 2019

Læsetid: 5 minutter

Både livet og boligmarkedet er fyldt med muligheder – og vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at finde en studiebolig. Derfor får du her vores 10 bedste råd.
Roomies

Sådan finder du din første studiebolig

31. maj 2019

Læsetid: 3 minutter

Er du på udkig efter en studiebolig i forbindelse med studiestart? Så er du landet […]

Hent app

  • Apple logoiOS
  • Android logoAndroid

Boligportal

  • Om Boligportal
  • Blog
  • Køb premium profil
  • Persondatapolitik
  • Lejekontrakter
  • Holdet bag
  • Jobs
  • Vilkår

Hjælp

  • Om boligsøgning
  • Om udlejning
  • Bliv professionel udlejer
  • Kundecenter

Sociale medier

Facebook MessengerFacebookTwitterLinkedIn
Boligportal logo grå