Kan jeg få boligstøtte?

Læsetid: 4 minutter

Måske har du været så heldig at finde drømmeboligen på BoligPortal. Når du har fundet dit nye hjem, er det værd at undersøge, om du kan få boligstøtte (også kaldet boligsikring)

Få svar på, om du kan få boligstøtte og meget mere. Her er 10 af dine spørgsmål om boligstøtte besvaret!

1. Hvad er boligstøtte/boligsikring?

Boligstøtte dækker over både boligsikring og boligydelse, og går oftest under navnet boligsikring. Boligstøtten er ment som en hjælp, så du har bedre mulighed for at kunne betale din husleje hver måned.

 

2. Hvem kan søge boligsikring?

Hvis du bor til leje – i Danmark vel at mærke – er du i udgangspunktet en potentiel modtager af boligstøtte. Det er dog ikke alle, der søger, som er berettigede til at modtage den. Du skal for eksempel bo i en helårsbolig – det vil sige ikke i et kolonihavehus for eksempel – og du er også nødt til at have dit eget køkken eller køkkenniche for at kunne modtage støtten.

Derudover er der nogle andre kriterier, der skal opfyldes, for at blive den heldige modtager af lidt luft i budgettet. Dem gennemgår vi lidt længere nede i denne guide.

 

3. Hvordan søger jeg boligstøtte?

Det er kun nødvendigt, at én af jer, der bor i boligen, søger. Når du søger, skal du bruge personlige oplysninger om dig selv og dine eventuelle roomies, oplysninger om boligen (dem finder du nemt i din lejekontrakt, og i mange tilfælde indhenter borger.dk endda selv disse informationer), og så skal du bruge informationer om alle i husstandens indkomst (før skat, men efter AM- og ATP-bidrag).

Men bare rolig – det hele gøres nemt og nogenlunde smertefrit, og processen foregår selvfølgelig digitalt.

Herunder kan du klikke dig direkte til siden om boligstøtte på borger.dk.

 

Gå til Borger.dk’s side om boligstøtte

4. Hvor meget kan jeg få i boligstøtte?

Som sagt er din boligstøtte afhængig af flere forskellige faktorer, og det er praktisk talt umuligt at sige, hvad din fremtidige boligstøtte kommer til at lyde på. Størrelsen på boligstøtte kan faktisk variere alt fra 250 kroner til 4429 kroner om måneden!

Din indkomst betyder noget for den boligstøtte, du kan få. Derudover gælder det, at de penge du måske, måske ikke, har liggende under hovedpuden om natten, skal oplyses som din formue til Udbetaling Danmark. Din husstands samlede formue har nemlig direkte indflydelse på din boligstøtte.

Har du huset fuld af unger (eller bare et enkelt barn), vil det også være af betydning for din boligsikring, ligesom størrelsen i kvadratmeter på dit hjem har det. Sidste vigtige brik i det puslespil, der hedder boligstøtte, er den husleje, du betaler. Den skal derfor opgives til Udbetaling Danmark – dfratrukket alle udgifter til vand, varme og el.

Har du brug for at tage et hurtigt kig på, hvor meget du umiddelbart vil kunne få i boligstøtte om måneden, kan du nemt tjekke det på borger.dk’s beregner. Du behøver ikke engang hive dit Nem-ID op af pungen, og du kan komme direkte ind på siden herunder:

 

Beregn bolistøtte her

5. Hvor længe går der, før jeg får min boligstøtte?

Det hjælper ikke synderligt at være ude i super god tid. Udbetaling Danmark har nemlig ikke mulighed for at behandle din ansøgning, før du er flyttet ind i boligen. Sagsbehandlingstiden kan vare op til 13 uger, så husk at væbne dig med en god portion tålmodighed – de gør, hvad de kan, for at behandle din sag så hurtigt som muligt.

Din boligstøtte kommer dog med tilbagevirkende kraft, hvis du søger inden 30 dage, efter du er flyttet ind i din nye bolig, så husk omvendt også at få det gjort.

 

6. Hvornår kommer min boligstøtte?

Du får din boligstøtte den første hverdag i hver måned. Boligstøtten er ligesom SU forudbetalt, og den bliver udbetalt direkte til din konto. Hvis du bor i boligselskab, bliver boligstøttens beløb trukket fra din husleje.

 

7. Skal jeg betale skat af min boligstøtte?

Niks. Din boligstøtte er en af de få ting, du ikke skal dele med SKAT.

 

8. Kan jeg også få boligstøtte, hvis jeg har andelsbolig?

Du kan ikke længere søge boligstøtte, hvis du er andelshaver – der gælder dog den undtagelse, at du er berettiget til boligstøtte som andelshaver, hvis du samtidig er førtids- eller pensionist.

 

9. Sker der noget med min boligstøtte, hvis jeg udlejer et værelse i min bolig?

Du må gerne have lov at leje et værelse ud i din bolig og samtidig modtage boligstøtte. Du skal bare huske at gøre Udbetaling Danmark opmærksom på, at du lejer værelset ud. Størrelsen på din boligstøtte vil derudover blive påvirket af din nye lejer, så du risikerer at få mindre udbetalt i boligstøtte.

 

10. Hvad skal jeg generelt huske på i forhold til min boligstøtte?

Husk altid at meddele Udbetaling Danmark om eventuelle ændringer i din situation. Det kan både være din husleje, der ændrer sig, at du får eller mister en roomie, at der bliver en myndig person mere i husstanden, eller at din bolig på mirakuløs vis ændrer størrelse. Hvis din eller andre i husstandens indkomst ændrer sig, skal du også meddele dette til Udbetaling Danmark for ikke at ende med et træls girokort i hånden.

Ellers er der vist bare tilbage at sige held og lykke med boligstøtte-søgningen, og nyd luften i budgettet og livet i din nye bolig!

 

Find din nye bolig her