Hvordan finder man en roomie?

Læsetid: 4 minutter

Det kan være svært at finde den helt rigtige roomie. Skal det være en fyr eller pige? Skal det være én som minder om en selv eller en som adskiller sig? Og hvad skal man være særligt opmærksom på, når man både er udlejer og roomie? Overvejelserne er mange.

Mød Helle Sønderby på 24, som fortæller om hvordan det er at være udlejer og hvilke overvejelser hun gjorde sig, da hun skulle finde en roomie. Helle Sønderby og Dinna Sand havde sammen fundet en lækker lejlighed ved Åboulevarden, men manglede en roomie til at flytte ind.

roomie

Hvordan finder man den rigtige roomie?

Man skal først gøre sig nogle overvejelser over, hvad der er vigtigt for én. På den måde er det lettere at imødekomme de værdier, som man selv sætter pris på som for eksempel ikke at gå i byen hver weekend, og at det heller ikke ser forfærdelig rodet ud i lejligheden. Jeg tror også det er en god idé, at vælge en som minder lidt om en selv, fordi man i højere grad har samme indstilling til, hvordan tingene skal være. Da jeg skulle finde en roomie var det vigtigt for mig at finde en reel person. Ærlighed kommer man langt med.

Find roomie

Hvad skal man være særligt opmærksom på, når man både skal fungere som udlejer og roomie?

Jeg skrev en annonce som jeg lagde ud på BoligPortal, hvor jeg skrev om de vigtigste informationer om boligen, hvad Dinna og jeg laver til dagligt, og lidt om vores interesser. Jeg modtog rigtig mange henvendelser fra interesserede boligsøgende. De ansøgninger som fangede mig mest, var de ansøgninger, som ikke var alt for lange. Det var et plus, hvis de var skrevet lidt humoristiske, for det kan hurtigt blive tørt og kedeligt. Vi håndplukkede de personer, som vi gerne ville invitere til fremvisning og samtale.

Hvor mange havde I inviteret til fremvisning?

Vi havde inviteret ti til individuel fremvisning. På den måde havde vi bedre mulighed for at lære personen lidt at kende. Det er nemmere at få indblik og få afklaring på nogle spørgsmål ved en individuel fremvisning. Set i bakspejlet var det måske en tand for mange vi havde til fremvisning, for det kan være tidskrævende. Men det var første gang vi havde holdt fremvisning, så det var også derfor vi havde inviteret så mange. Fremover vil jeg inviterer færre for at spare tid.

Hvad lagde I vægt på til samtalen?

Vi lagde vægt på personernes beskrivelse af dem selv – om der var lidt humor gemt i dem. Vi lagde vægt på, at de nogenlunde var jævnaldrende. Samtidig var det lidt vigtigt for os, at den person som vi endte med at vælge laver lidt af de samme ting som os selv. Til fremvisningen lagde jeg vægt på om folk hvilede i sig selv, om de var ærlige og rare at være omkring. Man får jo en hverdag, hvor mange gnidninger kan opstå, så er det bare vigtigt at man er sig selv. Gnidninger kan løses på den bedste måde, hvis man ikke er så hysterisk omkring tingene, men i virkeligheden tør sige, hvad man mener.

Hvordan fandt I det rette match?

Vi fandt det rette match ved at vælge en person som har nogenlunde de samme interesser som os selv. Samtidig kunne vi hurtigt mærke, hvem der oprigtigt var interesseret i at bo her. Jeg tror, man får det bedste match ved at vælge én som man kommunikerer godt med og én som man er på bølgelængde med. Man skal også have de samme forventninger. Dinna og jeg er meget sociale, og vi havde en forventning om at vi ikke bare vil have en bofælle, der mangler et sted at bo. Vi ville gerne bo sammen med én, som også er interesseret i at lære os at kende. Der kan man have det på vidt forskellige måder. Derfor erfarede jeg, hvor vigtigt det er, at forventningsafstemme. For os var det sociale meget vigtigt, og det var også noget af det vi valgte vores roomie ud fra.

Hvordan forventningsafstemmer man bedst?

Det er altafgørende at man er ærlig. Man kan for eksempel komme ind på, hvordan en typisk hverdag ser ud. Man kan også komme ind på ens vaner og rutiner og blive enige om, hvordan det fremadrettet skal være i lejligheden. Nogle har for eksempel madbudget, men det har vi ikke, da vi har en travl hverdag og ikke kan få det til at passe ind. Det er også vigtigt at forventningsafstemme i forhold til huslige pligter, rengøring og praktiske ting, som hvis der er noget der går i stykker. Vi har alle et fælles ansvar, og hvis fryseren for eksempel går i stykker, skal vi selvfølgelig alle tage initiativ til at det bliver ordnet i tide.