Gæsteblog: Upcycling puster nyt liv i dit skrald

Læsetid: 6 minutter

Christina Kastalag Magnussen studerer på tredje år på Arkitektskolen Aarhus, hvor hun især er meget optaget af bæredygtighed og smarte indretningsløsninger, der hjælper os med at få det optimale ud af boligens kvadratmeter.

Christina er ny gæsteblogger hos BoligPortal.dk.

Upcycling: pust nyt liv i dit skrald

Brug og smid væk. Vi lever i et forbrugersamfund, hvor fokus er på at forbruge varer snarere end på produktionen af dem. På materialisme og nydelse frem for sparsommelighed og miljøbevidsthed.

Upcycle House er en del af RealDania Bygs store bæredygtige byggeprojekt.

Upcycle House er en del af RealDania Bygs store bæredygtige byggeprojekt.

Men som det altid er med tidstrends, er der også modtrends, der går den helt anden vej. En af dem hedder upcycling.

Hvad er upcycling?

Hvis man genbruger noget, giver man det ikke en ny funktion, men bruger det som det er. Upcycling lægger op til at man bruger materialet på en ny og bedre måde, end man brugte det før. Man tager med andre ord ting, som man havde planlagt at smide ud, omdanner materialet til brugbare produkter eller kunst og giver det derved en ny kvalitet eller funktion.

Et dansk eksempel på upcycling er RealDania Bygs byggeprojekt i Nyborg, MiniCO2 Husene.

Projektet gik ud på, at man byggede seks nye parcelhuse, der hver især skulle vise nye veje for et mere CO2-venligt parcelhus.

Et af de seks parcelhuse, Upcycle House, blev bygget udelukkende på de kreative og miljøbevidste principper fra upcycling.

Sådan byggede de Upcycle House

Man startede med to containere, der sammen udgør hovedkonstruktionen i huset. Ved at stille dem med fem-seks meter imellem sig, fik man et rum imellem dem, som med et træskelet og selvfølgelig tag og yderligere materialer over sig, er udgangspunktet for rummene og mulighederne i huset.

Upcycle House er bygget over to gamle containere.

Upcycle House er bygget over to gamle containere.

Alle de indvendige vægge består af gipsplader, der er omdannet fra kasserede gipsplader og altså er genbrug.

Inde i et af soveværelserne har man valgt at lave et ’vindue’, så man kan se den ene container. En af væggene i samme soveværelse er lavet af plastikdunke, også kaldet Polli-bricks, fyldt med vand, som oplagrer varmen fra rummet i løbet af dagen og afgiver, den når det bliver køligt om aftenen.

Gulvet i køkkenet er lavet af gamle champagnepropper i kork, som er skåret i skiver og limet på genbrugspair. Efter det er lagt, fyldes mellemrummet ud med lim så gulvet bliver jævnt.

Upcycling: Gulvet er isoleret med korkpropper og væggene med fyldte vandflasker.

Gulvet er isoleret med korkpropper og væggene med fyldte vandflasker.

Enkelte indvendige vægge er beklædte med sammenpresset affaldstræ, og i køkkenet har man blandt andet givet gamle gulvbrædder et nyt liv som bordplade og beklædning.

Fra køkkenet kan man gå ud i et væksthus, som er bygget af genbrugte mursten og gamle vinduer og døre. Ideen med væksthuset er, at man kan dyrke sine egne grøntsager og samtidig skabe et bedre indeklima i huset, da planterne genbruger ilten.

Store CO2-besparelser

Materialerne til opførelsen af huset har efterfølgende vist sig at være yderst miljørigtige. Faktisk kan man spare miljøet for op 86 procent CO2 i forhold til et hus opført på traditionel vis med nye materialer.

Årsagen til at det kan lade sige gøre er, at alle materialerne i Upcycle House allerede har ’betalt’ CO2-regningen en gang, da de blev produceret i deres oprindelige form og til deres originale formål.

Det traditionelle vedligeholdelsesfri hus.

Det traditionelle vedligeholdelsesfri hus.

De andre fem projekter er lidt anderledes men har samme mål som Upcycle House; nemlig at mindske CO2.

Det vedligeholdelsesfrie hus – traditionel:

Huset er bygget i teglsten som et traditionelt dansk hus, men her bruges specielle teglsten, som isolerer langt bedre og gør huset så tæt, at man ikke behøver dampspær for at det lever op til lufttætheden, som huse skal have i dag.

Den ydre mur er bygget som et feltmurværk, der stammer helt tilbage fra romerne. Taget rager ud over murene for at give skygge, så huset ikke bliver for varmt.

Det vedligeholdelsesfrie hus – fornyelse:

Det vedligeholdelsesfri hus bliver til.

Det vedligeholdelsesfri hus bliver til.

Bygget i sektioner på et værksted off-site, hvilket gør processen hurtigere og nemmere, hvorefter sektionerne bliver kørt ud til byggepladsen og sættes op på ingen tid.

Hele huset er beklædt med glas, som fungerer som en klimaskærm, der beskytter vinduer, døre og resten af konstruktionen og derfor forlænger leve tiden på huset.

Det foranderlige hus:

Det foranderlige hus er bygget, så det er muligt at ændre på huset uden at skulle igennem den helt store ombygning.

Der er integrerede skydedøre, som tillader at åbne eller lukke et rum helt af, samt flytbare gulv-til-loft skabe, som kan fungere som rumdelende vægge på første etage, hvis der skulle blive behov for det.

Husets form gør det muligt at bygge til, ligesom stuen kan udvides ud under den overdækkede terrasse og soveværelserne ovenpå via altanerne.

Kvotehuset:

Det CO2-venlige kvotehus er bygget således, at det sikrer den mindst mulige CO2-udledning via avanceret elektronik, som overvåger alt forbrug i huset. Man kan blandt andet holde øje med ens forbrug via tablet, smartphone eller computer, hvorfra man også kan gå ind og lave ændringer, så ens forbrug enten øges eller mindskes, hvis det skulle være nødvendigt.

Kvote-huset er skabt med fokus på lavest mulige CO2-udledning.

Kvote-huset er skabt med fokus på lavest mulige CO2-udledning.

Der er også tænk arkitektoniske løsninger ind, som for eksempel et sted at hænge tøj op udenfor, så man sparer en tur med tørretumbleren – eller et tempereret viktualierum, så man ikke behøver et større køleskab.

Mini CO2 Typehuset:

Dette hus er bygget ud fra alle de erfaringer, der blev samlet sammen fra de forrige fem huse, hvor man her har taget det bedste af alle de tiltag, der fungerede og mixed dem i denne nye form for typehus.

MiniCO2-huset samler alle de erfaringer, man fik fra hele projektet.

MiniCO2-huset samler alle de erfaringer, man fik fra hele projektet.

Huset har en CO2-besparelse på 45 procent i forhold til et traditionelt typehus. Benée Huse har allerede sat huset i deres katalog og vil fremadrettet tilbyde dette og lignende CO2-reducerede typehuse til interesserede boligkøbere.

Alle husene blev bygget fra 2012-14 og blev indviet i juni 14. Husene er bygget af  Lendager Arkitekter, Leth & Gori, Arkitema, Henning Larsen og GXN, Pluskontoret / Realdania Byg.

Upcycling – hvad kan du selv gøre?

Projektet med Upcycle House satte gang i mange tanker og ideer hos mig. En af dem var, hvordan jeg som menneske kan gøre en forskel?

I min sparsomme fritid mellem arkitektstudierne hækler og strikker jeg meget, og pludselig slog det mig – er det ikke synd at smide udemærkede og helt igennem brugbare glasflasker og bøtter ud, når man kan give dem et nyt liv med garnet?

Det kommer mit næste indlæg til at handle om.

Christina Kastalag Magnussen

Christina Kastalag Magnussen

Om Christina Kastalag Magnussen:

Christina bor i Aarhus og studerer på Arkitektskolen Aarhus, hvor hun netop har påbegyndt sit bachelorprojekt. Christina har i sine studier særligt fokus på bæredygtighed og upcycling, der bliver emnerne for hendes kandidatstudier – og blandt de boligemner, som hun vil blogge om her.

Kilder: alle billeder er (c) fra RealDania Bygs projekt Mini CO2-husene.