Fremleje ved udveksling eller praktik – har du styr på lejekontrakten?

Læsetid: 3 minutter

Lejekontrakt, regler for fremleje og gode råd til din boligannonce? Skal du på udveksling, eller ligger drømmepraktikken i en anden by, så er det ved at være oppe over, at du begynder at overveje fremleje af dit værelse eller lejlighed. I dette blogindlæg guider vi dig til, hvordan du sørger for, at din fremleje bliver en god oplevelse. 

Må du fremleje?

Først og fremmest skal du være opmærksom på, at du skal lave en aftale med din udlejer om, at du fremlejer værelset eller lejligheden, hvis udlejeren har under 13 lejemål i den ejendom, du bor i. Har udlejer det, bestemmer han eller hun nemlig, om du må fremleje eller ikke fremleje. Bor du til leje hos et boligselskab, skal du også være opmærksom på, at nogle boligselskaber har regler imod fremleje. Er du i tvivl, kan du tage et kig i vedtægterne eller kontakte dit boligselskabs administrationskontor.

Der er desuden flere regler, du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at fremleje. Er du nysgerrig på det, kan du med fordel læse mere her.

Lav en god annonce og få boligen lejet ud

  • Blikfang – Billeder skaber blikfang, og er i første omgang det der skal får de boligsøgende til at klikke sig ind på din annonce. Du behøver ikke at lægge mange billeder op, og de behøver heller ikke være taget af en professionel, men overvej alligevel at gøre lidt ud af billederne. Sørg som minimum for, at der ser opryddeligt og rent ud, og overvej også at tage billederne i dagslys.
  • Informativ annoncetekst – Når du har fået styr på billederne, er det næste skridt at få skrevet en god annoncetekst. Start med at overveje, hvem der kunne have interesse i dit lejemål. Er du selv studerende, vil dit lejemål sikkert også være oplagt for andre studerende. Det kan være, at lejemålet ligger tæt på universitetet, gode busforbindelser eller lækre caféer. Sørg i så fald for at skrive noget om det i annoncen. Følger der roomies med i fremlejen, vil det også være relevant for din kommende lejer at høre lidt om, hvem han eller hun kommer til at bo med.
  • Sæt tid af – Vi vil også gerne slå et slag for, at du sætter noget tid af til at få lejet din bolig ud. Både for lejernes skyld, men også for din egen. Det kan være fristende bare at leje ud til den første og den bedste, men for din egen skyld kan det være en god idé at invitere et par ansøgere til fremvisning på lejemålet, inden du beslutter dig. Det er bare rart ikke at skulle spekulere på, om ens lejer nu også passer godt på lejemålet, mens man er afsted.

Husk lejekontrakten

Ved fremleje lejer du dit hjem ud, og derfor er du selvfølgelig også interesseret i en lejer der passer på dit sted, indtil du er tilbage. Med en god lejekontrakt har du mulighed for at få kridtet banen op og på en pæn måde lade din lejer forstå, hvad hans eller hendes forpligtelser er. F.eks. skal du som kommende udlejer være opmærksom på, at du hæfter for din fremlejers opførsel, mens du er bortrejst. Det betyder eksempelvis, at du skal sikre dig, at din fremlejer ikke tager en kat med, hvis der står i din lejekontrakt, at du ikke må have husdyr. Bliver der begået skader på dit lejemål, mens du er bortrejst, er det også dig der i sidste ende kommer til at hæfte for det. Selvom det kan virke uoverskueligt at skulle til at udforme en lejekontrakt, så vil vi altså opfordre dig til at gøre det alligevel. En god lejekontrakt giver dig tryghed og sparer dig for eventuelle frustrationer og sure penge, når fremlejen ophører.

I samarbejde med Øens Advokatfirma har BoligPortal udviklet Den digitale lejekontrakt, hvor du bliver guidet igennem fra start til slut, så du slipper for at fare vild i lejeloven og undgår dumme fodfejl. Du slipper også for bøvlet med at skulle sende lejekontrakten til underskrift med Post Nord. Med et enkelt klik kan du nemlig sende lejekontrakten til underskrift med NemID. Lyder det ikke nemt?

Lejekontrakt, regler for fremleje og gode råd til lejeboligannoncen – vi håber, at du føler dig godt klædt på til at fremleje din bolig nu.