Fraflytning af lejebolig: Hvad skal du være opmærksom på?

Læsetid: 2 minutter

Er du på udkig efter en ny bolig og skal i den forbindelse flytte fra din gamle lejebolig? Vi tager dig igennem de regler der gælder, når du skal flytte fra din lejebolig.

Som du nok i forvejen ved, skal de fleste lejemål opsiges tre måneder før flytning, så allerede nu er det vigtigt at du forbereder dig, hvis din lejebolig skal opsiges.
En tæt dialog og forventningsafstemning med din udlejer kan forhindre konflikter. Det er derfor en god idé, at du forbereder dig på, hvad fraflytning indebærer. Du kan med fordel finde din lejekontrakt frem igen (ja, nu kommer vi til den lidt tørre del 🙂 ). I din lejekontrakt kan du nemlig se, hvad du har forpligtet dig til. Find ud af, hvornår du indgik din lejeaftale med udlejer. Det er nemlig ret afgørende, hvornår du skrev under på din lejekontrakt, fordi det har stor betydning for, hvad udlejer kan kræve af dig, når du flytter ud.

Er lejeaftalen indgået før d. 1 juli 2015, gælder den gamle lejelov. Er lejeaftalen indgået fra d. 1 juli 2015 og frem, gælder den nye lejelov. Den gamle og nye lejelov har hver især forskellige vilkår.

Og nu til sagens kerne: Hvad kan udlejer kræve ved fraflytning?

Er du så heldig, at du har indgået lejeaftalen efter den nye lejelov, så vil udlejer indkalde til et fraflytningssyn og udarbejde en fraflytningsrapport, som du får en kopi af. I rapporten fremgår det, hvilket arbejde du skal betale for i forbindelse med istandsættelsen af lejeboligen. Husk, at dit depositum bliver brugt til udgifter i forbindelse med istandsættelsen ved fraflytning. Har du for eksempel været god til at vedligeholde din lejlighed løbende, kan det være med til at forebygge, at du står med en stor regning, når du flytter. Ifølge den nye lejelov må udlejer ikke længere bruge dit depositum til at nyistandsætte lejeboligen. Udlejer må altså højest dække udgifterne til det der kaldes en normalistandsættelse. Med normalistandsættelse menes nødvendig hvidtning, maling og tapetsering af vægge, herunder også maling af træ og jern (paneler, døre, radiatorer), samt mellemslibning og lakering af gulve. Hvis der er penge til overs, får du dem tilbage efter istandsættelsen.

Det siger lejeloven:

§25. Lejeren skal behandle det lejede forsvarligt.

§98. Lejeren skal aflevere det lejede i samme stand som ved overleveringen med undtagelse af den forringelse, som skyldes slid og ælde, og som ikke er omfattet af lejerens vedligeholdelsespligt, samt mangler, som det påhviler udlejeren at udbedre. Det kan ikke pålægges lejeren at bringe det lejede i bedre stand end den, hvori han overtog det lejede.

Kilde: Lejeloven

Vi gør vores bedste for at researche og skrive gode og informative blogindlæg. Men tiderne ændrer sig, og vi er ikke jurister, så alt hvad du finder herinde, skal du betragte som vejledende. Hvad du gør ude i den virkelige verden er til syvende og sidst dit eget ansvar. 

 

Opret en Boligagent i dag