Hvad koster det at flytte hjemmefra?

Læsetid: 4 minutter

Står du og skal flytte hjemmefra? Så glæder du dig sikkert rigtig meget, og med god grund: Når du flytter hjemmefra, kan du nemlig helt selv bestemme, om du vil spise bland selv slik til aftensmad, og om du først vasker op, når du har spist af det sidste rene grydelåg.

Det er den rene svir – når du altså lige har fundet den bunke penge, du skal investere i din nye tilværelse. En flytning kan nemlig koste fra 10.000 kr. og op. Av.

Ny lejebolig

Først og fremmest skal du selvfølgelig have noget at bo i. Måske har du fundet et kollegieværelse, et bofællesskab eller din helt egen lejlighed. Hvis den lille detalje ikke helt er på plads endnu, så kan du jo hoppe ind på BoligPortal og tjekke mulighederne ud:

Alt efter hvad du har valgt, så skal du lægge et større eller mindre beløb i husleje, når du flytter ind (og hver måned derefter, i øvrigt). Derudover skal du sikre dig, at indflytningen er til at betale. For en lejebolig giver desværre ikke kun udgifter til huslejen.

En lejeboligs indflytningspris er summen af første måneds husleje, depositum og eventuelt forudbetalt leje. Så selvom du synes, at den månedlige husleje er til at betale, så er det vigtigt at overveje, om du også har råd til de øvrige udgifter. Men inden vi går videre skal vi lige have slået fast, hvad depositum og forudbetalt husleje dækker over.

 

Hvad er depositum og forudbetalt leje?

Du kommer sikkert ikke uden om at skulle betale depositum – og jo højere huslejen er, jo højere er depositum også. Depositum er udlejers garanti for, at udgifter til istandsættelse ved fraflytning kan betales, og overskydende beløb tilbagebetales til lejer efter istandsættelserne har fundet sted. Det depositum, som udlejer kræver, må højest udgøre et beløb svarende til tre måneders husleje eksklusiv forbrug. Husk at læse din kontrakt ordentligt igennem så du ved hvad der forventes af dig så du får maximum depositum tilbage. Læs mere om lejekontrakter her.

Derudover kan udlejer kræve op til tre måneders forudbetalt husleje. Det er udlejers sikring for, at der bliver betalt husleje, selvom lejer har opsagt lejemålet. Beløbet tilbagebetales ikke, men betyder, at lejer i slutningen af lejeperioden ikke skal betale husleje i det antal måneder, udlejer har opkrævet forudbetalt.

 

Flytteudgifter

Nu har du fundet en bolig og har styr på husleje og depositum. Men så skal der flyttes.

Bor du rundt om hjørnet og tager du kun småting med så er der nok plads i en bil. Men ellers skal du have fat i et flyttefirma eller leje en flyttebil. Dette kan være en større omkostning. Der er billigere muligheder så som Gloove der mod en lavere timepris giver en hånd med. (kommentar: kan vi lave en aftale med dem?)

Andre udgifter

I nogle lejeboliger er akonto udgifter inkluderet i huslejen. Det vil i de fleste tilfælde være vand og varme. Men hvis ikke skal disse udgifter inkluderes i budgettet.

Efter hvilken udbyder der bruges kan der opkræves kvartal betaling forude. Det vil sige at der ved indflytning skal være budget til at betale de første regninger med det samme.

Gennemsnitspriser for udgifter for en enkelt person, efter udbyder er:

El: 240 kroner om måneden. 
Vand: 180 kroner om måneden. 
Varme: 150-450 kroner om måneden. (Bolig på ca 55 kvadratmeter)

Internetforbindelse: Afhængig af selskab og hastighed –  200 kr.

Medielicens: 2.527 kr. årligt i 2018. (1.263,50 kr., hvis du betaler halvårligt eller 210,58 kr., hvis du betaler månedligt)

Møbler

Har du ikke så meget med dig er det jo dejligt billigt i forhold til flytteufgifter, men ankommer du til et umøbleret værelse eller lejlighed skal der købes møbler. Der skal her budgetteres  for alt fra sengeramme og madras, bord, stole, skabe osv.

Alt efter hvor meget du kan arve fra gemmerne på din mors loft, og hvor meget du går op i, hvilket mærke dine ting er, så skal du påregne mellem et par tusinde og ja, lad os sige 10000 – det burde kunne få dig et godt stykke af vejen til at indrette et fint første hjem

Andre ting

Og så er der alle de ting man har taget for givet hjemme hos mor og far: støvsuger, toiletbørste, køkkenudstyr, tallerkener og meget mere.

Medmindre du har været så fornuftig at ønske dig håndklæder, tallerkener og minihakkere (dem kan man jo aldrig få for mange af) i fødselsdagsgave de sidste 10 år, så skal du også fikse bestik, tallerkener, glas, viskestykker, støvsuger og så videre – foruden møbler, selvfølgelig. Og de her ting er altså ikke gratis.

Alt efter hvor meget du kan arve fra gemmerne på din mors loft, og hvor meget du går op i, hvilket mærke dine ting er, så skal du påregne mellem et par tusinde og ja, lad os sige 10000 – det burde kunne få dig et godt stykke af vejen til at indrette et fint første hjem.

Her får du mere inspiration til, hvad du skal eje, når du flytter hjemmefra.

Ønskeliste når du flytter hjemmefra