Flere seniorer vil bo til leje

Læsetid: 3 minutter

Vores boligbehov ændrer sig hele vejen gennem livet. Som unge drømmer vi om et parcelhus med plads til hele familien. Seniorerne vil hellere bruge pengene på oplevelser.

Først vil vi leje, så vil vi eje – og så vil mange faktisk gerne leje igen. Flere og flere seniorer nedprioriterer nemlig ejerboligen til fordel for andre goder.

– Det typiske mønster er, at når man flytter hjemmefra, flytter man i lejebolig. Når vi bliver omkring de 30, etablerer vi familie og rykker i ejerbolig, oftest i form af et parcel- eller et rækkehus. Men omkring de 60 år ændres behovet igen, og flere vil af med ejerboligen og bruge pengene på noget andet, siger Jesper Bo Jensen, der er fremtidsforsker og direktør for Center for Fremtidsforskning.

Han forklarer, at flere ældre derfor vælger at sælge huset og i stedet flytte i andels- eller lejebolig, gerne et mindre parcelhus eller et klynge- eller rækkehus i et plan.

– Seniorerne prioriterer anderledes og er mere optaget af at bruge pengene på oplevelser, rejser og tøj, end de er på at have en lækker ejerbolig. De går i stedet efter en bolig med en mindre have – og helst ikke så meget vedligeholdelse. Og blandt andet derfor vælger flere over 60 år en lejebolig, hvor de ikke selv skal stå for vedligeholdelsen, siger Jesper Bo Jensen.

Flere søger bolig på nettet

BoligPortal.dk har i de sidste år oplevet flere og flere boligsøgende på over 60 år, der har kastet sig ud i at søge lejebolig på nettet.

– Siden 2009 har vi haft en firedobling i antallet af boligsøgende på 60 år eller derover. Jeg ser det som et udtryk for flere ting, blandt andet at flere ældre, på grund af krisen på boligmarkedet og de faldende priser, har valgt at sælge deres ejerbolig og i stedet blive lejere. Men jeg tror også, at en del af stigningen skyldes, at flere ældre bliver dygtigere til at navigere i den online-verden, som efterhånden er en integreret del af vores hverdag, siger Henrik Løvig, adm. direktør i BoligPortal.dk.

Henrik Løvig fortæller også, at af de boligsøgende på BoligPortal.dk på 60 år eller derover er lige knap halvdelen enlige kvinder. En fjerdedel er enlige mænd og kun en fjerdedel søger som par.

Flere seniorer skaber behov for flere boliger

Ifølge Jesper Bo Jensen bliver der i fremtiden bliver der brug for endnu flere lejeboliger til de ældre. Segmentet vokser nemlig kraftigt i de næste år.

– Den demografiske udvikling viser, at der i 2023 er omkring 225.000 flere danskere, der er over 60 år gamle. Så behovet er blot stigende fremadrettet, siger Jesper Bo Jensen.

Han peger derfor på, at seniorerne bestemt er et segment, man bør målrette nybyggede lejeboliger mod. Også set i den kontekst, at der i de næste år bliver mange flere seniorer, der gerne vil af med ejerboligen for i stedet at købe en andel eller bo til leje.

– Vi ved mange ting om seniorerne. Vi ved, at et par typisk gerne vil have omkring 120 m2 og den enlige omkring 90 m2. Vi ved blandt andet også, at de gerne vil have et plan med en mindre have eller endnu bedre en terrasse med plads til grillen. Og så er de svære at rykke med rent geografisk og vil derfor oftest gerne blive i- eller i nærheden af det område, hvor de har boet de sidste mange år. De er ikke opsøgende, men kan fristes, siger Jesper Bo Jensen.

Ikke overraskende søger flest seniorer bolig i de største byer. Til gengæld er stigningen jævnt fordelt over stort set samtlige større byer i landet, så der er altså ikke udelukkende tale om en storbytrend, viser tal fra BoligPortal.dk.

– Der er klart flest ældre boligsøgende i og omkring København samt i Aarhus, Odense og Aalborg. Men også i byer som Helsingør, Silkeborg, Kolding og Esbjerg kan vi se en klar vækst, siger Henrik Løvig.

Faktaboks:

Jesper Bo Jensen har en ph.d. i statskundskab og postdoctorate studier fra Stanford University. Han har mange års erfaring i strategisk planlægning i den finansielle sektor og med strategisk tænkning for en lang række større og mindre danske virksomheder og offentlige institutioner. Han har også stået for en del analyser af fremtiden udarbejdet for ministerier, regioner, amter og kommuner. Jesper er til daglig direktør for Center for fremtidsforskning ved Aarhus Universitet.