Find studiebolig – de 10 bedste råd

Læsetid: 6 minutter

Vi ved, at jagten på en studiebolig i de større byer kan være vanskelig. Men både livet og boligmarkedet er fyldt med muligheder – og vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at finde et sted at bo i din kommende studieby.

Derfor får du her vores 10 bedste råd.

Rådene er baseret på mere end 19 års erfaring i at hjælpe boligsøgende og udlejere med at finde hinanden i det helt rigtige match. Vi håber, at de kan inspirere og hjælpe dig til at finde din drømmebolig.

God boligjagt!

Bolighilsner fra Anders Hyldborg, adm. Direktør, BoligPortal

10 gode råd

Klik på billedet for at downloade de 10 gode råd

1:
Forbered dig godt

Overvej nøje dine ønsker og krav til din studiebolig; hvad skal boligen indfri, og hvad kan du gå på kompromis med?

Jo bedre forberedt du er, desto mere seriøs fremstår du også overfor de udlejere, du kontakter, ligesom det også bliver nemmere for dig selv at træffe de rette valg indenfor det reelle udvalg af boliger.

2:
Hold dig opdateret – BoligAgent

En studiebolig er desværre noget de færreste kommer til sovende. I de store studiebyer kan boligsøgning være hårdt arbejde, da der er rift om de billige og attraktive studieboliger. Derfor kræver din boligsøgning, at du går seriøst og målrettet til opgaven.

Yd en indsats og vær aktiv på boligportaler på nettet, på sociale medier, aviser, opslag, netværk, lav en video og del den med dine venner – og tænk ud af boksen.

Vil du gerne kickstarte din boligsøgning? Så kan du med fordel oprette en gratis boligagent på BoligPortal. Se boligagenten som din personlige assistent, der spejder efter studieboliger tilpasset dine behov. På den måde bliver det lettere for dig at finde din nye studiebolig.

Opret en BoligAgent i dag

 

3:
Søg bredt 

Der er stor rift om de billigste, centralt beliggende boliger i alle de store studiebyer. Ud fra dine overvejelser om krav og ønsker, kan det derfor betale sig at undersøge alternativer ved at søge indenfor et bredere geografisk område.

Søger du længere væk fra uddannelsesinstitutionerne og bylivet, i overkommelig cykel-/pendlerafstand, vil efterspørgslen generelt være lavere og priserne formentlig tilsvarende.

Dermed øger du dine muligheder for at finde en bolig inden studiestart.

 

Søg studiebolig

4:
Du må gerne tyvstarte

Efterspørgslen på studieboliger stiger i takt med at studiestart nærmer sig. Det kan derfor være en god idé at tyvstarte din boligsøgning, hvis du vil øge dine chancer, når det kommer til at finde den perfekte studiebolig.

Hvis du på forhånd ved, hvilken by du skal studere i, så kan du med fordel starte boligsøgningen i god tid. Du skal ikke være bange for at starte i god tid. Jo før du starter desto bedre.

  • Du slipper lettere igennem det pressede boligmarked
  • Du får god mulighed for at lære din nye studieby at kende
  • Du får sandsynligvis en blødere start på dit nye studieliv, fordi du allerede har fundet din base.

5:
Tænk boligen som en midlertidig base

Ved studiestart er der stor tilflytning til studiebyerne, hvilket sætter boligmarkedet under ekstra pres. I første omgang handler det derfor om at få tag over hovedet, så du kan fokusere på at komme godt i gang med dit studie.

Kortere fremleje af et værelse eller en lejlighed kan derfor være en god start, mens du undersøger byen nærmere og finder dig til rette i din nye hverdag.

Husk, at det er de færreste, der bor i den samme studiebolig under hele deres uddannelse.

6:
Søg fællesskabet

Som nytilflyttet i en by tager det tid at bygge et netværk op.

En genvej til at få et socialt netværk og dermed føle dig mere hjemme i din nye by, kan være at flytte ind i en fælles lejlighed, hvor dine roomies kan hjælpe dig på plads, give dig insidertips til dit lokalområde, nye kontakter og den familiære følelse i hjemmet.

Flere og flere både tilbyder og efterspørger roomies, kollektiver og bofællesskaber.

7:
Flyt sammen med vennerne

Går du sammen med andre om at søge studiebolig, åbner boligmarkedet sig op med flere muligheder i takt med boligens størrelse og jeres fælles økonomiske rækkevidde.

Der er også penge at spare ved at dele udgiften til internet, tv-pakke osv. med andre.

Ved at søge målrettet på delevenlige boliger, får du vist de ledige boliger som ift. boligens indretning og udlejers krav til lejere egner sig som bofællesskab.

8:
Sæt dig i udlejers sted

Fælles for udlejerne er at de ønsker at finde den lejer, som passer godt på deres bolig.

Men udlejerne er også en blandet størrelse.

Søger du værelse i en fælles lejlighed, eller skal du passe en lejlighed i en kortere periode mens udlejer er bortrejst, er personlig kemi og tryghed vigtig for jer begge. Især når I skal bo sammen, kan det være en fordel at have fælles interesser og stor tolerance for jeres indbyrdes forskelligheder.

Sørg derfor for at lave en god personlig beskrivelse, så udlejer kan fornemme ud fra din profil, om du kunne være den rette lejer.

9:
Udfyld din profil

Søger du studiebolig for en længere periode, er udlejer ofte en professionel udlejningsvirksomhed eller privatperson, som benytter udlejning som ekstra indtægt eller investering.

De ønsker også at finde den rette lejer – og vil ofte vægte, at du fremstår seriøs, er en god betaler, passer godt på deres ejendom og kan indgå i et godt naboskab med de andre lejere i opgangen.

Tænk din boligsøgning lidt som en jobsøgningsproces; lav et godt cv (søgeprofil) og skriv en personlig og målrettet ansøgning, som lægger vægt på, hvorfor netop du er den rette lejer til boligen.

10:
Pas godt på dig selv

Studiestart er ensbetydende med mange førstegangs lejere, som strømmer ud på boligmarkedet, hvilket der desværre er nogle få personer, som ønsker at udnytte.

– Sørg altid for at se boligen selv, inden du underskriver kontrakt og overfører husleje og depositum.

– Overfør beløb via din bank, ikke i kontanter eller onlinebetalinger som Western Union.

– Betal aldrig penge under bordet. Det er ulovligt, og du har ingen juridisk mulighed for at få pengene retur.

– Vær på vagt, hvis udlejeren vil have dig til at skrive under med det samme.

– Lad dig ikke presse.

– Læs altid kontrakten igennem for at sikre, at den stemmer overens med det du har aftalt med udlejer ved fremvisning.

Har du spørgsmål eller tvivl? Vi har det samme mål som dig: at du finder den helt rigtige studiebolig. Så vi vil rigtig gerne hjælpe dig.

Vi sidder klar alle ugens dage kl. 9-21 – og vi hjælper dig gerne videre i din boligsøgning, hvis du synes, det er svært og trænger til lidt sparring på din søgeprofil og kontakt med udlejerne.

Du kan også selv finde svar på de mest almindelige spørgsmål på vores kontaktside: www.boligportal.zendesk.com/home

Download app

Download BoligPortal på Google play

Download app

Download BoligPortal i App Store

10 gode råd

Klik på billedet for at downloade de 10 gode råd