Har du også hørt historier om roommates, der ikke kunne finde ud af at bo sammen? Måske kender du nogen der ikke trives med deres roomie, eller måske har du selv prøvet at bo med en roommate, hvor I gik skævt af hinanden. For at undgå konflikter med din roommate, har vi skabt BoligPortals Roommatekontrakt. Denne kontrakt er et godt værktøj til at forventningsafstemme med hinanden og få skabt en god dialog om hvordan I gerne vil bo sammen.
Skab et godt roommate-fundament
Mange roommate-konflikter bunder ofte i mangel på kommunikation. Hvis I ikke har fået snakket om de forventninger I hver især har, kan det skabe gnidninger på længere sigt. Det er her Roommatekontrakten kommer ind i billedet. Denne kontrakt er ideel til dig der skal til at have en ny roommate og gerne vil have en god start i jeres nye roomieskab. Dog kan ’gamle’ roommates også sagtens benytte sig af den, hvis I har lyst til at få sat et par ord på, hvordan tingene egentlig skal gøres i jeres hjem.

Hvordan fungerer kontrakten?
Roommatekontrakten er tiltænkt som et samtaleredskab, men den fungerer også som et aftalepapir. På den måde, er I aldrig i tvivl om, hvordan tingene skal gøres i lejeligheden – I har jo selv aftalt hvordan I gerne vil have det til at være. I kan skræddersy roommate-kontrakten, så det passer til jeres behov, og I er også meget velkomne til at tilføje andre emner, som ikke er inkluderet i dokumentet. Det kunne for eksempel være; I sætter en sok på dørhåndtaget når I har herre/dame-besøg, kikset musik er bandlyst i lejeboligen eller at ost der stinker skal pakkes ind i tre fryseposer.
Hvis I alligevel gerne vil have et bud på hvordan en udfyldt kontrakt kan se ud, kan I se vores eksempel her.
Kom godt i gang
Print kontrakten ud, gå igennem de forskellige rubrikker og udfyld roommate-kontrakten med jeres præferencer. Sørg for at sætte tid af til at få udfyldt kontrakten, så I får skabt en god dialog omkring de forskellige emner, som roommate-kontrakten berører. Ved at tage hul på nogle af disse vigtige emner, bliver I også bevidste om hvad et velfungerende roommate-forhold betyder for jer hver især, og får allerede fra start af lært vigtigheden af tydelig kommunikation med sin bofælle.
Få mest ud af kontrakten
Hvis Roommate-kontrakten skal være så brugbar som mulig, er det meget vigtigt at I er ærlige med hinanden, når den laves. Det kan være grænseoverskridende at blotte sig overfor nye mennesker, og nye roommates, især når man prøver på at skabe et godt førstehåndsindtryk. Dog kan kontrakten være en måde at lette de bekymringer I begge to kan have, når I starter med at være roomies.
Selvom denne roommate kontrakt sagtens kan fungere som et samtaleværktøj i går igennem på en computerskærm, er der en del fordele ved at få den printet ud og få skrevet fysisk på den. Når I har en skriftlig aftale, tager man ofte aftalerne man får lavet, lidt mere seriøst. Derudover kan det fysiske eksemplar hænges op på køleskabet (eller lign.) eller tages frem, når det er nødvendigt. Med andre ord hjælper denne roommate-kontrakt med at mindske de misforståelser eller huller i hukommelsen, der kan forekomme når man laver en mundtlig aftale.
Vi ønsker jer en god samtale, med hjælp fra vores roommate-kontrakt!
Husk på at Roommate-kontrakten ikke er juridisk bindende.
Opgaverark: Slut med at løbe tør for toiletpapir
Støvsuger du altid lejligheden? Mangler der ofte toiletpapir? Og glemmer dine roommates at rydde op efter sig selv? Frygt ej, vi har svaret: Et skema med forskellige opgaver. Nogle kender det som et pligtskema og andre er mere bekendt med den engelske betegnelse “chore chart”. Ligemeget hvad du kalder den, så er det et simpelt redskab, der kan spare dig og dine roomies for meget svig og smerte. Brug den gerne i forlængelse med vores roommate-kontrakt.
At have bofæller kan være fantastisk, men det kan også være frustrerende hvis I ikke er på samme side, når der skal ryddes op eller gøres rent. Det er der heldigvis råd for. Vi ser gerne at I får det godt sammen i jeres lejebolig. Derfor har vi lavet et skema, som I kan bruge til at holde styr over hvem gør hvad og hvornår. Tanken er at I kan bruge det som et kommunikationsredskab og/eller en forventningsafstemning, så I undgår praktiske konflikter i fremtiden.
Her kan I se vores opgaveskema, som indeholder de typiske opgaver man kan begive sig ud i, i forbindelse med vedligeholdelse af sin lejebolig. Vi har efterladt 3 felter tomme, så I selv kan udfylde dem efter behov. Dertil er der et seperat felt, hvor I kan aftale, hvor ofte og hvilken dag I har fællesrengøring eller ‘hovedrengøring’.
Her kan i se vores eksempel på, hvordan skemaet kan udfyldes.
