Sådan laver du den bedste boligansøgning

Tog

Du har måske fået øje på din drømmebolig på BoligPortal, og skal til at skrive en boligansøgning. Der er mange andre om buddet, så hvordan laver man en god boligansøgning? Hvad skal der stå i en boligansøgning?

I dette blogindlæg guider vi dig i, hvordan du laver den bedste boligansøgning.

7 Gode råd til den gode boligansøgning

Der er en række faktorer, som du som boligsøgende kan tage udgangspunkt i. Det letter både din og udlejers tid, hvis du sørger for at lave en god lejebolig-ansøgning med de vigtigste informationer om dig. Når udlejeren læser din besked, ser han/hun også din profil.

1.  Se din boligansøgning som en jobansøgning

Tænk på boligsøgning som en proces à la jobsøgning: Din søgeprofil er dit CV, som sammen med en personlig og motiveret ansøgning skal vise udlejeren, at du er den rette lejer til boligen. Udlejeren starter med at kontakte de ansøgere, som han/hun kan se som potentielle lejere, og det er oftest dem, der allerede i deres første henvendelse har præsenteret sig selv. De korte og anonyme beskeder med spørgsmål eller ”Vil du ringe til mig?” ryger længere ned i bunken.

2. Skriv specifik efter boligannoncens indhold

Forhold dig til boligannoncens indhold. Det er en god idé at tage udgangspunkt i udlejers boligannonce. På den måde viser du, at du har sat dig ind i annoncen og samtidig undgår du, at din ansøgning virker masseproduceret.

3. Forhold dig til om boligen matcher dine kriterier

Udlejeren vælger dig sandsynligvis fra, hvis du søger en bolig, der koster mere i husleje end du har angivet som dit maksimum eller hvis du har et kæledyr, men har søgt en bolig, hvor kæledyr ikke er tilladt. Udlejer vil også vælge dig og din ven/dine venner fra, hvis I søger en lejlighed, der ikke er delevenlig.

4. Fortæl om din situation og gode personlige egenskaber om dig selv 

Beskriv din situation kort og positivt, f.eks. om du er under uddannelse og/eller har job. Det betaler sig også at skrive positive personlige egenskaber (f.eks. ikke-ryger). Sæt dig ind i det område, som boligen ligger i og nævn i din ansøgning, hvorfor du er bekendt med området eller hvorfor beliggenheden er god for dig.

Det udviser engagement og seriøsitet i din ansøgning til lige netop denne bolig. Angiv gerne i ansøgningen, i hvor lang tid du forventer at leje boligen. Er det f.eks. ind til studiet slutter? Er det midlertidigt eller er det så længe som muligt? På denne måde kommer du spørgsmålet i forkøbet og viser, at du har taget stilling til det.

5. Undgå klichéer – Skriv noget mindeværdigt 

Undgå alt for mange klichéer som ’Ansvarsfuld, moden, rolig, pligtopfyldende…’. Kan du genkende det?  Det er upersonligt og kan være hvem som helst. 

Fokuser i stedet på at beskrive situationer, hvor du har været ansvarsfuld, moden eller lignende. Skriv noget, der får udlejeren til at huske dig, når han eller hun har læst 40 ansøgninger igennem.

6. Gør boligansøgning kort og godt

Gør det kort og godt. Sørg for at have en fængende start og en god afslutning. Tag udgangspunkt i de vigtigste informationer, som du allerede har skrevet i din profiltekst, men tilpas det i forhold til udlejers boligannonce.

7. Udfyld din profiltekst

Husk også at udfylde din profiltekst. Læs mere om, hvordan du laver en god profil til din boligsøgning længere nede på siden.

Hvad siger private udlejere om boligansøgninger?

Mange af udlejer-annoncerne på BoligPortal kommer ikke kun fra professionelle udlejere. Vores annoncer bliver også oprettet af ganske almindelige boligejere, der har et ledigt værelse i deres hus eller lejlighed. Det er især en tendens, der går igen i de større byer, hvor huslejen er høj, og der er mange studerende.

En af dem, der lejer de to af sine tre værelser ud, er 26-årige Fanny. Hun bor i en tre-værelses-lejlighed på Indre Nørrebro, som hendes mor ejer. Fanny har brugt BoligPortal til at finde nye lejere til de to andre værelser i alt fem gange.

Udlejere får 100 boligansøgninger om dagen

Ved sit seneste annonceopslag fik hun godt 100 henvendelser på to dage, hvor hun endte med at kalde fire personer ind til samtale om værelset. Selvom 100 henvendelser kan lyde som et stort tal, havde der været endnu flere ansøgere, hvis opslaget var blevet lagt op i højsæsonerne i august/september og januar/februar. Her kan der godt komme 100 ansøgninger om dagen. De mange boligansøgere gør også, at Fanny altid vælger at kalde dem til samtale, der viser noget personlighed i deres ansøgning:

“Det giver pote, når man refererer til, hvad der står i selve annoncen. Og så er en god ansøgning også én, hvor der står, hvad du kan bidrage med,” fortæller hun.

Fannys fremgangsmåde, når hun skal finde en lejer, er typisk, at hun skimmer hver enkelt ansøgning og sætter en stjerne ud fra dem, hun synes er interessante. Det er hårdt arbejde, der tager lang tid, fortæller hun. Derfor mener hun også, det er rimeligt, at når udlejeren lægger en masse arbejde i at finde den rette lejer, må ansøgningerne også have en vis kvalitet.

I selve processen forklarer hun, at hun støder på “forbløffende mange dårlige ansøgninger og forbløffende få gode”.

Den gode og den dårlige boligansøgning

Den gode:
“I en god ansøgning kan man ligesom fornemme, hvem der sidder bag skærmen og har skrevet teksten. Ikke bare hvad personen laver, men også hvem personen er, og hvorfor personen vælger at skrive til os: ‘Hvad er mine interesser, og hvorfor tror jeg, jeg ville passe godt ind her?’”

Den dårlige:
“Den allerdårligste ansøgning er, hvis ens tekst er et totalt copy-paste af det, man har skrevet på sin egen profil. Hvis man bare skriver sin alder, at man lige er flyttet hjemmefra, og man bare gerne vil have et sted at bo, så går jeg bare videre” fortæller hun.

Fannys råd til den bedste boligansøgning

  • Find på noget om dig selv, som du synes, du kan bidrage med i fællesskabet – hvorfor ansøger du netop dette sted?
  • Skriv i et letlæseligt sprog uden for mange slåfejl
  • Skriv noget, der fanger læseren: en udlejer skimmer typisk kun ansøgningerne første gang – derfor er det vigtigt at fange læseren hurtigt
  • Få for alt i verden ikke din tante til at skrive din ansøgning for dig (jo, det har Fanny faktisk oplevet flere gange) – det virker useriøst

Hvad siger de professionelle udlejere om boligansøgninger?

Vi har talt med et par udlejere og fået dem til at give os deres bedste råd til, hvordan den bedste ansøgning ser ud. Læs med nedenfor og bliv en bedre boligsøgende.

Den bedste boligjagt kræver en god ansøgning. Et af de professionelle udlejer-firmaer, der lever af at leje boliger ud, er Salling Ejendomsadministration A/S. Selskabet har mere end 10.000 lejemål, og når man har så mange lejemål, er det også den enkelte boligsøgendes korte og præcise beskrivelse af sig selv, der trækker op. Det forklarer ejendoms-administrator Eva Brandt:

”Lejernes ansøgninger skal være korte og præcise og indeholde, hvad de laver, og hvem de er. Ikke noget, der fylder flere sider, for det får vi aldrig læst.”

Eva Brandt pointerer desuden, at ansøgningen er så vigtig, fordi det er den, der giver indtryk af, hvem personen, der søger om boligen, er.

”Meget af det, vi kigger på, er, hvad for et indtryk deres ansøgning giver af dem,” siger hun og uddyber.

”Vi vil egentlig bare gerne have de lejere, som vi forventer, der vil være færrest problemer med: Det vil sige, at de er stille og rolige. Og så skal de også gerne ville bo der i længere tid end bare et halvt år.”

Den professionelle udlejers råd til den bedste boligansøgning

  • Vær klar over, hvad udlejeren vil have, og hvad du har råd til
  • Formulér dig kort og præcist, når du sender ansøgningen
  • Læs beskrivelsen af det sted, du søger, inden du skriver ansøgningen
  • Justér på dine krav, så du er mere åben over for at finde noget mindre eller billigere

Vi håber, at du kunne bruge vores råd til, hvordan du laver den bedste boligansøgning, og ønsker dig al held og lykke med boligsøgningen 🙂

Hvordan laver man en god boligansøgning?

En god boligansøgning består af et sprog, der er letlæseligt. Du bør gøre boligansøgningen kort og godt, og den skal indeholde dine gode personlige egenskaber. Det en super god idé at konkludere noget specifikt fra boligannoncens indhold – det viser, at du har sat dig ind i boligens forhold og kriterier. Husk også at undgå de klassiske klichéer og meget andet. Læs mere her på bloggen, så kan du få skrevet den bedste boligansøgning.

 

 

Hvad lægger udlejere vægt på, når de læser en boligansøgning?

Udlejere går op i, at ansøgningen skal være kort og præcis. Det er rigtig godt, hvis der bliver refereret til det der står i boligannoncen. Hvis du nævner, hvad du kan bidrage med, og hvis udlejer kan fornemme, hvem du er som person (dine interesser og hvorfor du vil passe god ind i boligen). Udlejere foretrækker lejere, som vil bo der i længere tid end bare et halvt år. 

Hvad er en dårlig boligansøgning?

Den dårlige boligansøgning er, hvis lejere fuldstændigt bare har copy-paste sin tekst på sin egen profil eller i ansøgningen. Det er også en dårlig ansøgning, hvis man bare skriver sin alder, at man lige er flyttet hjemmefra og bare gerne vil have et sted at bo – disse ansøgninger ryger længere ned i listen hos udlejeren.