Gratis seværdigheder i de store danske byer

Seværdigheder i Danmark

Sommeren i Danmark kan være af svingende kvalitet i forhold til vejret, men på ingen måde i forhold til, hvad du kan foretage dig af aktiviteter!

I anledningen af, at det er sommerferie, har vi lavet en liste over forskellige gratis og næsten gratis seværdigheder og begivenheder, du kan opleve, hvis din sommer skal foregå i Danmark. Om du vil tage til Aalborg, Aarhus, Odense eller København, er der masser af billige og gratis muligheder for at opleve Danmark.

Billige og gratis seværdigheder i København

Tårnet på Christiansborg

Det koster ikke noget at komme op i Christiansborgs tårn. Folketinget har åbnet for, at offentligheden kan få adgang til en af Københavns bedste udsigter. I toppen af tårnet er der også en restaurant, som det naturligvis koster penge at spise i, men udsigten er helt og aldeles gratis, hvis du har spist hjemmefra.

Bakken nord for København

På Dyrehavsbakken, der ligger ved Klampenborg, kan du give dig selv et skud natur. I sommermånederne er der heftig aktivitet i ballongyngerne og radiobilerne. Den slags koster selvfølgelig penge, men de naturskønne omgivelser skal du ikke betale for. Får du alligevel lyst til at prøve forlystelserne, kan du også sagtens det.

Stella Polaris

Denne elektroniske endags-musikfestival tager på tur rundt i Danmark, og den gør også holdt i København. I år ligger den københavnske Stella Polaris 3. august i Frederiksberg Have, og det er helt og aldeles gratis. Indtil videre er Freja Kirk og Dave Seaman blandt andet blevet offentliggjort som optrædende, men forvent også loungemusik og dj’s i international klasse.

Frederiksberg Have 

Hvis du ikke er i København under Stella Polaris i august, kan du alligevel få et skud natur i den gamle grønne Frederiksberg Have. Haven ligger nemlig lige op og ned ad Zoologisk Have, og hvis du står det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, kan du være heldig at spotte en elefant inde på den anden side. Hvis Dumbo ikke vil vise sig, er der også masser af græs at ligge på, og isboden oppe ved Frederiksberg Slot er fortrinlig.

Cisternerne (næsten gratis)

Vi bliver på Frederiksberg, nærmere bestemt Søndermarken, hvor de underjordiske Cisternerne er åbne for offentligheden. Det var engang her, København fik sit vand fra, men i dag er det lavet om til en art kunstinstallation. Der bliver også holdt forskellige arrangementer nede i hulen under jorden, som du kan læse mere om her. Helt klart et besøg værd, og så koster det ikke alverden (70 kr. for voksne, 50 kr. for studerende), hvis du er villig til at betale lidt.

Billige og gratis seværdigheder i Aarhus

Rådhuset

Aarhus er en by fuld af bakker, og derfor er der også masser af gode udsigtsposter. Men der er næppe noget mere ikonisk udsigtssted end et af byens mest kendte varemærker: Rådhuset. Bygningen, der er tegnet af Arne Jacobsen, fungerer som glimrende udsigtspost, og så koster det ikke en krone at komme op. Du kan se mere her Aarhus Rådhus’ tårn

Væksthusene

På toppen af Botanisk Have kan du komme ind i Aarhus’ helt egen lille regnskov; Væksthusene. Det er gratis, og du kan se alle de flotte, eksotiske planter og gå rundt iblandt dem. Vi anbefaler, at du venter med at gå derind til en dag, hvor vejret er af mere tvivlsom karakter, hvad angår temperaturen: Et drivhus bliver som bekendt lidt varmt, og hvis solen banker igennem udenfor, kan det godt være lige varmt nok at gå rundt i det tropiske klima.

Marselisborg

Dronningens sommerresidens er et besøg værd, hvis du er i byen. Man behøver ikke være royalist for at synes godt om flot arkitektur, og det gamle slot, der ligger midt i Marselisborg-skovens natur, er altid et pænt og gratis syn. Især hvis budgettet tillader, at du har en isvaffel i den ene hånd. Du kan i øvrigt se, om Dronningen er hjemme, hvis der går gardere rundt om slottet.

Aarhus Festuge

I slutningen af august løber Aarhus Festuge af stablen. Det er lidt ligesom det københavnske Distortion, bare på den ægte Aarhus-måde: Mere hyggeligt og folkeligt, men også med smæk på, hvis vi selv skal beskrive det. Hvis du er i byen i perioden fra 30. august til 8. september i år, får du svært ved at slippe for at bemærke Festugen, så hermed er tippet givet videre.

Børne-edition: Børnenes jord

Hvis du har børn med, kan vi anbefale legepladsen “Børnenes jord” centralt i Aarhus’ Øgade-kvarter. Her er klappekaniner, masser af god stemning og andre børn. Et perfekt sted at parkere familiens benjamin, hvis du har sådan en.

Zulu Sommerbio

Sommerbio har været i gang i en del år efterhånden, og konceptet med biograffilm under åben himmel svinger også forbi Aarhus denne sommer. Og så er det gratis! Du kan se programmet over, hvilke film der bliver vist i Zulu Sommerbio, her.

Nationalpark Mols Bjerge

Er du frisk på at komme lidt ud i naturen, så søg mod Mols Bjerge. Poul Krebs har skrevet sange om dem, de garvede cykelryttere elsker at klatre rundt i dem, og århusianerne ser dem som et nationalt klenodie, der er kendetegnende for området. Det fredede område nordøst for Aarhus er helt klart et besøg værd, hvis du ikke er bleg for at bruge kroppen lidt. Du kan hente Mols Bjerge-app’en, der kan hjælpe dig med at finde vej, her.

Billige og gratis seværdigheder i Odense

Skattejagt med geocaching

Er du frisk på eventyr, kan vi kun på det kraftigste anbefale geocaching. Det er på ingen måde noget, der er begrænset til Odense-området, Fyn eller Danmark for den sags skyld. Princippet i geocaching er en slags skattejagt, hvor man ved hjælp af en gps eller en app på sin mobiltelefon skal finde skatte rundt omkring. Det er en rigtig god måde at lære sine omgivelser at kende på, og du bestemmer selv, hvor vidt og bredt du vil søge. Du kan komme gratis i gang med geocaching her.

Øhavsstien

Er du i sydfynsk vandrehumør, skal du helt afgjort sigte mod Øhavsstien. Selvom vi har bevæget os en kende uden for Odense, så er det her altså et oplagt sted at få pudset vandrestøvlerne. Der er i alt 220 kilometer fynske vandrekilometer, du kan træde igennem, og hvis budgettet er småt, og du er til aktiv ferie, så giv det et skud! Du kan se kort og planlægge turen herfra.

Torsdagskoncerter i Odense

Hver torsdag i løbet af juli bliver der arrangeret gratis koncerter i centrum af Odense. Koncerterne bliver afholdt i Kongens Have, og du kan se programmet her.

Odense Internationale Filmfestival

Filmfestivalen i Odense varer en uge i slutningen af august og frem til begyndelsen af september. Det er Danmarks ældste filmfestival, og den løber af stablen fra 26. august til 1. september. De fleste film er gratis for dig at se. Se mere om OFF16 her.

Loppemarked på Odense Havn

Loppemarkeder er populære i Odense, og et af de største finder sted på Odense Havn på søndage i sommerhalvåret fra 9-15. Sving forbi og find gode loppefund og få gode ideer til indretning her.

H.C. Andersens Hus

Er du en sjælden gæst i Odense, skal du selvfølgelig også forbi H.C. Andersens Hus. Det koster godt nok penge at komme ind – lidt mere end en hundredekroneseddel – men hvis du kan slippe det, kan du fortælle dine tipoldebørn om dengang, du var i Hans Christians stuer.

Studiestuen

Er du studerende, kan du slå to fluer med ét smæk på Studiestuen: Find din nye gruppemøde-café OG få et godt sted at gå til sjove, hyggelige, gratis arrangementer. Du kan læse mere om arrangementerne her.

Billige og gratis seværdigheder i Aalborg

Zulu Sommerbio

Er du på besøg i Aalborg – aka. Nordens Paris – i løbet af sommeren, kan du være heldig, at der bliver vist film under åben himmel i den periode. Zulu Sommerbio tager ud i landet hver sommer og viser gratis film under åben himmel, og det skal du da udnytte, hvis du er i byen! I år foregår det i Aalborg den 23. juli. Du kan læse programmet for Zulu Sommerbio og planlægge efter det her.

Kildeparken, “Kilden”

Kildeparken, der bliver kaldt for Kilden i aalborgensiske folkemunde, er et skønt sted at nyde en solskinsdag. Du kan finde parken her.

Det Musikalske Springvand på Toldbod Plads

Her skal du være hurtig, hvis du skal have det hele med, men til gengæld får du chancen igen: Hver dag klokken 12, 15, 18 og 21 spiller springvandet på Toldbod Plads et tre minutter langt stykke musik, imens vandstrålerne danser. Det er intet Barcelona-skala-springvand, det ved vi godt. Men stadig et syn værd.

Kunsten

Det fine kunstmuseum “Kunsten” i Aalborg er ikke gratis, det ved vi godt. Men hvis nu den danske sommer viser sig fra sin lunefulde side, kan du med fordel overveje, om 60 kroner af dine SU-midler ikke godt kan gå til et museumsbesøg. Er du ikke studerende, koster det 110 kroner.

Aalborg Havnebad

Hver sommer åbner de større byer op for deres havnebade, og Aalborg er ikke en undtagelse. Så husk at pakke badebukserne, hvis du vil tilbringe sommerferien i Aalborg. Desuden findes det nyrenoverede Aalborg Friluftsbad i Vestbyen, og det er et populært tilflugtssted for de mange Aalborgensere, der har det varmt i sine lejligheder i sommermånederne. Der er både vipper, flere bassiner, iskiosk og cafe, trampoliner samt volleybaner i Friluftsbadet – eller Frieren’ som den også kaldes.

Røverknolden i Rebild

Er du frisk på at tage et lille smut væk fra Aalborg, og hvis du har børn, så kan vi kun anbefale Røverknolden. Der er en halv times kørsel til den store legeplads, men det er til gengæld Nordens bedste af slagsen.

Råbjerg Mile/Rubjerg Knude

Nu du alligevel har pakket rejsekufferten, kan du med fordel også søge nord for Aalborg og se to af Danmarks flotteste udkigspunkter: Råbjerg Mile og Rubjerg Knude. Her får man virkelig lov at opleve naturen arbejde: Sandet, klitterne og fyrtårnene er helt unikke naturoplevelser, og hvis du ikke regner med at svinge forbi Nordjylland igen foreløbig, så skal du simpelthen se de her to perler. Du finder Råbjerg Mile her, og vil du se Rubjerg Knude, så tryk her.