Undgå almindelige indretningsfejl

Stue i lejlighed

Du har lige fundet en ny lejebolig, og glæder dig mest af alt til at skulle indrette den! Men, men, men… det er ikke nemt at komme frem til det bedste resultat. Mange begår nemlig nogle helt basale indretningsfejl. Så inden du kaster dig ud i projektet, vil vi guide dig i, hvordan du undgår de største indretningsfejl. Lav en kop kaffe og læs med herunder.

1.  Lav en indretningsplan

Inden du kaster dig over diverse køb af møbler, nips, plakater og andre ting – så sørg for at have en plan om, hvordan de forskellige rum i dit hjem skal indrettes og hvilket tema, farver og stil dit hjem skal have.

Du har sikkert en idé om, hvordan dit nye køkkenalrum skal se ud – men har du tænkt over sammensætningen af farver, pladsforhold og funktionalitet? Nogen gange er idéerne bedre inde i hovedet end i virkeligheden. Derfor er det super vigtigt at skabe et overblik og lave en plan for, hvordan du gerne vil have det til at se ud.

Uden en plan kan indretningen blive sjusket, og du kan ende med et resultat, der ikke er i harmoni. Det kan give uro og en kaotisk stemning. Gør dig derfor nogle tanker om, hvilken stil dit hjem skal bære præg af. Som inspiration kan du bladre magasiner igennem eller tage et smut forbi diverse boligforretninger. På den måde kan du undgå indretningsfejl, som du vil ærgre dig over senere.

2.  Du mangler den rette belysning

Lys er alfa og omega i en bolig. Du tænker måske ikke over det, når du flytter ind i en ny bolig. Men så snart hverdagen melder sig, har du brug for et godt lys omkring dig.

Et godt og behageligt lys kan live dit rum op og gøre det mere hyggeligt. Rigtig mange udnytter ikke de muligheder, som lyset kan give rummet. Underbelyste rum er generelt en indretningsfejl, som du nemt kan undgå.

Tre lyskilder

En god tommelfingerregel er, at du bør have tre lyskilder i hvert rum. Det giver den bedste effekt. Eksempelvis kan du have to lamper over dit spisebord og en standerlampe ved din sofa. Hvis du er i tvivl om, hvordan man hænger en lampe op, kan du læse vores guide. En anden ting, der er værd at overveje, er farven på dine lyskilder. Hold dig fra de skarpe, kolde lys og giv dit hjem masser af varme og ro med varme behagelige lamper. Læs mere om belysning i din bolig på vores indlæg om god belysning.

3.  Pift væggen op med farver

Når man flytter ind i en ny bolig, så handler det ofte om, hvilke møbler, du skal have og hvor de skal stå. Men når du først er kommet på plads med indretningen af dine møbler, så glem ikke det næst-vigtigste: Væggene! Generelt, så er vi danskere en smule farveforskrækkede. Hvid, grå og sort er de eneste farver, vi sværger til, og de eneste vi føler os trygge ved i indretningen af vores boliger. Men det er en skam, da farver er super til at puste liv og glæde ind i din bolig – og de løfter helt sikkert humøret!

Pynt på væggene

Tomme, hvide vægge kan nemt komme til at se upersonlige eller ufærdige ud, så gå eventuelt i tænkeboks over, hvilke ting, der skal pryde dine vægge. Det kunne være fine plakater med statements på, farverige kunstværker, billeder af hyggelige minder eller noget helt fjerde. Når du hænger noget på dine vægge, er det med til at sikre et personligt touch til indretningen, og samtidig kan det være en god mulighed for at snige lidt farve ind, hvis du også opererer meget med sort/hvide farver, som de fleste andre danskere.

Hvis du er ny til det med farver, kan du med fordel bruge det berømte farvehjul. Jo tættere farverne er på hinanden i farvehjulet, jo mere harmoniske og afslappende fungerer de for din indretning.

En nedtonet farve

Prøv at eksperimentere med farver og hvis du er lidt skræmt ved tanken om, at der kommer farver i rummet – så kan du prøve en nedtonet farve på små vægge eller væggen bag tv’et. På den måde kan man skabe opmærksomhed omkring et specifikt område, så det ikke bare bliver sort på hvidt det hele. Hvis du ikke er til farver på væggen, så pift det op med farvede pyntepuder, krukker eller møbler. Det kan give kant til indretningen og er med til at skille sig ud fra andre.

4. Hæng dine billeder i den rigtige højde

Nu kommer en af de klassiske fejl, når man snakker om indretning. Rigtige mange begår den fejl at hænge deres billeder alt for højt op på væggen. Den type fejl kan man nemt lave, da vi ofte hænger vores billeder op stående, og derfor er det i stående højde, de kommer til at hænge – men det er jo egentlig siddende, du ser dem. I langt de fleste tilfælde vil den korrekte højde for ophængning af billeder være med midten af dit billede placeret 145 centimeter over gulvet.

Den simple formel for at få den perfekt højde på dine billeder er altså: 145 centimeter + den halv højde af dit billede – afstanden fra sømmet til toppen af billedet. For eksempel, hvis dit billede er 50 centimeter højt og sømmet skal være 3 centimeter nede, er formelen: (145 + 25 – 3) centimeter = 167 centimeter. Det vil sige, at dit søm skal hamres i væggen 167 centimeter over gulvet. Dem som hænger deres billeder for højt, hænger også ofte deres billeder i forskellige højder – et er måske 170 cm over gulvet og et andet 120 cm.

2 muligheder til ophængning af billeder

For at få det optimale ud af dine billeder og mindst støj i rummet, kan det være en god ide at hænge dine billeder i samme højde. Det kan gøres på to måder:

  1. Du kan vælge at hænge alle billeder op, så centrum af billederne er 145 centimeter over gulvet.
  2. Du kan forsøge at hænge alle billederne op i samme højde, så enten toppen eller bunden af kanten flugter lineært.

Dog er der altid undtagelser – hvis du har et helt perfekt spot til dit billede, så brug det. Det er også med til at gøre din lejlighed mere personlig og unik. Du kan også skabe en billedvæg, hvor billederne ikke hænger symmetrisk, men i en klynge eller en form for svævende sky over sofaen, din seng eller spisebordet – det giver et præg af personlighed.

Prøv at udnytte den frie plads på væggene og særligt de steder, hvor der ikke kan være store møbler. Små vægge ved entréen, hjørner i hjemmet eller over radiatorer er det oplagt med en billedvæg eller billeder. Hvis du har trapper, kunne det ligeledes være en mulighed ved trappeopgangen med plakater eller billeder.

5. Størrelsen på dit tæppe

Mange vælger at købe små tæpper til deres bolig, også selvom et stort tæppe faktisk vil gøre, at rummet ser større ud. Små tæpper kan få rummet til at syne af mindre. For at få den bedste effekt fra tæppet, bør det fylde omkring 75 % af rummet og være ca. 20 centimeter ud fra væggen. Herunder finder du nogle tommelfingerregler, du nemt kan følge, hvis du er på tæppejagt:

  • Et tæppe må gerne fylde hele 75% af rummet
  • Tæppet bør dække under alle de møbler, der står på det – det dur med andre ord ikke, at sofaen rager ud over gulvtæppet

Det kan både være dyrt og svært at finde et tæppe, som passer lige præcis til dit rum. Derfor kan små tæpper være den eneste mulighed. Men vær opmærksom på placeringen af dine tæpper – hvis placeringen er forkert, kan det komme til at se forkert ud i rummet. Derfor er det vigtig, at de møbler du vælger at placere på tæppet, kan være inde for tæppet. Det duer ikke, hvis halvdelen af sofaen stikker udenfor tæppet.

6. Placering af møbler

Vi kommer ofte helt naturligt til at sætte sofaen, lænestolen, sengen eller andet op ad væggen. Men det behøver ikke nødvendigvis at være sådan. Ofte skaber det bare et unødvendigt stort areal i midten uden de helt store reelle muligheder for anvendelse.

Rådet må derfor være: Prøv dig frem med at stille dine møbler lidt mere frit i rummet, leg med at bruge dem som rumdeler eller hvis du har plads nok, så forsøg dig med at skabe flere små oaser i samme rum.

Ryk møbler væk fra væggen

Møbler behøves ikke stå op af væggen og ved at placere dem lidt væk fra væggen, kan det gøre en stor forskel og givet rummet et nyt look. Det gør rummet luftigt og rummeligt. Hvis du har et stort rum, kan møbler, der er placeret op af væggen give en tom følelse – fordi der et stort hul, som ikke kan udfyldes. Hvis man rykker møblerne ud i rummet og tættere på hinanden – eksempelvis to sofaer, der står overfor hinanden eller forskudt af hinanden, kan være med til at skabe en sofa oase, der kan bidrage til en varm og hyggelig stemning.

Det samme kan gøres med lænestole, der kan placeres mere central fremfor helt ude til væggen. Det kan være i et hjørne, hvor man placere lænestolen 20 cm ud fra væggen.

Fordelen ved at rykke møbler væk fra væggen er:

  • Det lettere at fjerne støv og gøre rent
  • Det ridser ikke væggen eller givet en mørk kant/skygge, hvor sofaen eller lænestolen har stået.
  • Det giver mere luft i rummet og kan gøre indretningen mere personlig og kan medvirke til et roligere rum

7. Tilpasning af møbler

Vær opmærksom på, om størrelsen på dine møbler passer ind i rummet. Mange vælger at købe møbler, som ikke passer i størrelsen til rummet. Det gør, at rummet kan virke lille og smalt.

Det også vigtigt ikke at fylde dit rum op med for meget, det giver samme effekt som med alt for store møbler. Det kan være en god idé at starte med at købe de vigtigste ting, og derefter vurdere om rummet kan rumme mere. Du kan altid fylde mere ind i rummet, hvis der er plads. Gør plads mellem møblerne, så de ikke står klemt op af hinanden – det gør det også nemmere ift. rengøring.

8. Forskelligt materialevalg

Det kan være en god ide, at undlade at blande for mange træsorter med hinanden. Det kan have en negativ påvirkning på helhedsindtrykket. Derfor er det en god idé, at holde dig til en træsort eller træ i samme nuancer. På den måde kan man skabe en sammenhængende indretning, som bidrager til et stilrent hjem.

9. For mange nips og pynteting

Nips er en samlet betegnelse for småting, der måske ikke har noget særlig nytte, men til gengæld pynter. Nips kan være rigtig hyggeligt og give personligt touch til din bolig, men for meget nips kan modsat nemt virke rodet. Så husk, hvis du fjerner det mest overflødige nips – giver det en smule mere ro i sindet. Man kan også flytte rundt på sine nips, som passer bedre ind andre steder og gøre det til en del af indretningen. Ingen grund til at have noget, som ikke passer ind eller fungere. Kom af med de nips, der ikke har noget relevans for indretningen og invester heller i nye nips, hvis det giver mening.

10. Køb planter til din bolig

Planter er blevet et must i indretningen og meget moderne. Der er mange fordele ved at have planter i dit hjem. Planter bidrager til et godt indeklima og på samme tid skaber de en god atmosfære. De renser nemlig luften og producere ilt. Udover det, så pynter de hjemmet og kan passe sig selv – i hvert fald de fleste.

Nemme indendørs planter

Nogle stueplanter kræver ikke meget pleje og pasning, og kan klare sig selv fint med vandinger enkelte gange. Hvis du er typen, der ikke har grønne fingre og ikke har overskud til at bruge meget tid på det – så ville det være oplagt med en Pilea, Aloe Vera, Monstera eller kaktus. De nævnte planter er ikke sæsonpræget og kan holde sig i flere år. Planter kan også være mere dekorative end blomster, da de ikke visner lige så hurtigt.

Ovenstående 10 indretningsfejl er noget, som mange af os begår, når vi vil indrette vores bolig. Det kan være, at du allerede var bekendt med nogle af fejlene, og nogle kendte du måske ikke til. Men vi håber, at du kan bruge nogle af disse tips i din indretning fremover.

God fornøjelse!