Udlejning af værelse

Vil du udleje et værelse i en lejlighed, som du enten ejer eller lejer? Så lad os hjælpe dig med, hvordan du griber det an. Herunder finder du de vigtigste råd og regler inden for udlejning af værelse, som du bør kende til, før du går i gang.

Har du allerede styr på alt fra fastsættelse af husleje til skattefradrag, hopper du bare over på BoligPortal og opretter en boligannonce helt gratis.

Udlejning af værelse som ejer eller lejer

Uanset om du ejer eller lejer den bolig, du bor i, må du gerne udleje et værelse og for den sags skyld hele boligen, hvis du f.eks. skal på udveksling, i praktik eller lignende og derfor ikke selv har mulighed for at bruge lejeboligen i en periode. Hvis der er tale om en lejebolig, kan du blive klogere på reglerne for fremleje her.

Råd og regler om udlejning af værelse

Vi har samlet de hyppigste spørgsmål og vigtigste regler om udlejning af værelse herunder, så du hurtigt kan blive afklaret og komme i gang. Dit ekstraværelse er nemlig i høj kurs blandt studerende og pendlere, og ved at leje det ud sparer du både penge og måske får du en ny roomie? 😊

Hvordan udlejer du et værelse?

På BoligPortal kan du oprette en boligannonce og udleje et værelse helt gratis. Du skal blot udfylde følgende: adresse, boligtype, månedlig husleje, aconto, depositum, forudbetalt husleje, samlet pris på indflytning, indflytningsdato og lejeperiode, og så skal du selvfølgelig uploade billeder af værelset og resten af boligen. Derudover skal du beskrive boligen og det værelse, som du udlejer samt hvad du søger i en kommende lejer.

Hvordan finder du den rette lejer?

Vi har et bredt udvalg af seriøse lejere, som vi opfordrer til at være grundige i beskrivelsen af hvem de er og hvad de søger, så du som privat udlejer hurtigt kan danne dig et indtryk af lejerne og gå videre med dem, der er relevante for dig.

 

Men når nu du vil udleje et værelse i en bolig, du også selv bor i, bør du selvfølgelig også selv beskrive, hvem du er og hvad du søger. Det kan f.eks. være vigtigt for dig, at lejeren er ikke-ryger, forstår en lukket dør eller ønsker at være social. Lav en liste med alt dét, der er vigtigt for dig og uddyb det i annoncebeskrivelsen. Det øger dine chancer for at finde den rette lejer til værelset, hvis du skriver en god lejeboligannonce.

Hvor mange værelser må du leje ud?

Du må gerne udleje flere værelser i en bolig, du enten ejer eller lejer. Hvis du f.eks. har lejet en 3-værelses lejlighed, må du gerne leje to af værelserne ud og selv bo i det sidste, hvilket også er tilfældet, hvis du ejer lejligheden – her skal du blot være opmærksom på, at du skal betale skat af dine lejeindtægter, hvilket vi kommer ind på i punkt 8.

Men når det kommer til en lejebolig, kan du kun i en begrænset periode leje hele lejligheden ud til en eller flere andre, hvorimod du i en ejerbolig kan leje hele lejligheden ud så længe, du har lyst til eller som du og lejeren eller lejerne har aftalt.

Hvordan fastsætter du huslejen for værelset?

Du skal fastsætte huslejen for værelset efter det lejedes værdi. Med det menes samme husleje, som tilsvarende værelser med lignende beliggenhed, størrelse og kvalitet er fastsat til. Du kan enten selv undersøge, hvad andre værelser koster i månedlig leje eller få hjælp hos professionelle, som f.eks. dit lokale Huslejenævn, der for blot 500 kr. kan forhåndsgodkende huslejen på det værelse, du ønsker at udleje. På den måde sikrer du dig, at en lejer ikke selv tager fat i Huslejenævnet for at tjekke, om lejen er sat for højt.

Husk også at lejer skal bidrage økonomisk til forbruget af vand, varme og el i boligen. Du kan enten afregne forbruget a conto eller inkludere det direkte i huslejen. Men alt dette har vi beskrevet i et særskilt blogindlæg om betaling af vand, varme og el.

Bør du opkræve depositum og forudbetalt husleje for værelset?

Når du udlejer et værelse, har du ret til at opkræve depositum og forudbetalt husleje af lejer. Dette er en sikkerhed for dig, hvis lejer vælger at fraflytte værelset inden opsigelsesperioden er gået samt hvis der skal udføres reparationer og udbedringer.

Depositum og forudbetalt husleje må hver især ifølge lejelovens § 32-35 højst udgøre et beløb svarende til tre måneders husleje eksklusiv forbrug.

Skal du lave en kontrakt, når du udlejer et værelse?

Det er ikke direkte et krav, at du som privatudlejer skal udarbejde en skriftlig lejekontrakt, når du udlejer et værelse. Vær dog opmærksom på, at hvis lejer kræver en lejekontrakt, så skal den laves. Det er dog også en fordel for begge parter. I kontrakten vil de præcise vilkår for lejemålet nemlig fremgå, så I kan undgå misforståelser og uoverensstemmelser.

Når du har fundet din nye lejer, bør I i fællesskab udfylde kontrakten og underskrive den. Her er det vigtigt, at du som udlejer har sat dig godt ind i detaljerne. På BoligPortal tilbyder vi en gratis digital lejekontrakt – et nemt og sikkert værktøj for private og professionelle udlejere, der er lavet i samarbejde med lejeretsadvokater.

Kan du opsige lejer og ophæve kontrakten?

Du kan godt opsige lejer, hvis du ikke længere ønsker at have vedkommende boende. Her gælder reglen, at både udlejer og lejer kan opsige aftalen med en måneds varsel, hvis ikke der står andet angivet i kontrakten. Hvis du ønsker en længere opsigelsesfrist, er det derfor vigtigt, at det fremgår tydeligt i kontrakten. Du skal sende en skriftlig og begrundet opsigelse til lejer i form af et brev (e-mail er ikke tilstrækkeligt), og hvis ikke du overholder reglerne, kan opsigelsen risikere at blive erklæret ugyldig.

Hvis der er tale om fremleje af et værelse i en bolig i en tidsbegrænset periode, kan du dog kun opsige lejer, hvis vedkommende har misligholdt jeres aftale vedrørende lejemålet. I tilfælde af at lejeren f.eks. ikke betaler husleje, lader andre bo på værelset, er voldelig eller på anden vis ødelægger ting i ejendommen og lignende, er det naturligvis muligt at opsige lejeren. Læs mere om lejeperiode og opsigelse her.

Skal du betale skat af dine lejeindtægter og kan du få skattefradrag?

Hvis du udlejer et værelse i en bolig, som du ejer, skal du betale skat af dine lejeindtægter. Men til gengæld har du også ret til et skattefradrag, hvor du kan vælge mellem et bundfradrag og et regnskabsmæssigt fradrag. Ifølge Skat vælger de fleste bundfradraget, og her skal du kun betale skat af den del af lejeindtægten, som overstiger bundfradraget. Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i skattereglerne ved udlejning af værelse.

Vi håber, at du nu er godt klædt på til at udleje et værelse, og at vi ses på Danmarks største BoligPortal 😊