5 tips til at spare på varmeregningen

spar på varmen i lejeboligen

Det er ved at blive koldt og mørkt og vi fristes nok alle til at begynde at skrue varmen op.  Undgå at din lejebolig giver dig en høj varmeregning ved at læse med her. Med inspiration fra sparenergi.dk har BoligPortal samlet gode råd til, hvordan du sparer penge på din varmeregning.

Hvad er en varmeregning?

Udover selve huslejen, skal der ofte betales varme, vand og el, når man bor til leje. Vand og varme betales typisk over huslejen, mens el ofte betales en gang i kvartalet direkte til din udbyder. Varmeregningen er, som ordet indikerer, en regning du betaler for den varme, du bruger. Ofte betales din varmeregning aconto sammen med din vandregning over huslejen. Aconto betyder, at du betaler et fastlagt beløb på forskud. Det er altså et beløb, som er udregnet på baggrund af eksempelvis en tidligere lejer eller af et skøn af dit forbrug. Således er det ikke den endelige pris, hvorfor dit faktiske forbrug typisk vil blive opgjort en gang årligt. Det er ved denne opgørelse, du kan være heldigt at få penge tilbage, eller du kan risikere at blive mødt af en dyr varmeregning, hvor du skal betale ekstra regning for dit varmeforbrug.

5 tips til at få en lavere varmeregning

Vil du undgå en høj varmeregning er der faktisk flere simple ting, du kan gøre. Og det er slet ikke så svært, som du måske går og tror:

1. Sænk temperaturen

Det første råd er meget nemt at gå til. I din søgen efter en billigere varmeregning kan du nemlig starte med at skrue ned for temperaturen i din lejebolig. Det forholder sig faktisk sådan, at du kan spare 5% på din varmeregning for hver grad, du skruer ned for varmen. På denne måde er der mange penge at spare, hvis du holder temperaturen på 20-21 °C.

2. Indstil termostaterne ens og opvarm alle rum

I forlængelse af ovenstående råd er det også en god idé at sikre dig, at termostaterne på dine radiatorer er indstillet ens i hele din lejebolig. Èn radiator på fuld knald er ikke billigere end tre radiatorer, der er indstillet til et medium niveau. På denne måde får du nemlig det optimale ud af varmen. Ved at opvarme alle rum i din lejebolig undgår du ligeledes at den varme luft slipper ind i de kolde rum. Udover at gøre ondt på din varmeregning er der også en risiko for, at dette kan medføre både kondens og i de værste tilfælde skimmelsvamp.

3. Luft ud!

Dette råd kan sikkert undre lidt… For hvorfor er det en god idé at lukke kold luft ind, hvis du gerne vil spare på varmeregningen? Vi kender alle, at mados fra køkkenet, dampe fra bad osv. kan påvirke indeklimaet. Det er derfor vigtigt særligt i ældre boliger at få luftet ud med gennemtræk hver dag – og især efter bad og madlavning. Ved at sørge for at få luftet ud, sikres et større luftskifte i din lejebolig, hvilket både bidrager positivt til et godt indeklima og til en billigere varmeregning.

4. Husk at slukke radiatorerne, når du lufter ud

Skal man slukke radiatorerne, når man lufter ud? Vi kan nemt komme til at glemme det. Men svaret er, at du i de fleste tilfælde skal skrue ned for termostaterne, mens du lufter ud. Undtagelser kan dog f.eks. være, hvis du har en spritny radiator, der selv kan regulere og slukke for varmen, når den registrerer lavere temperaturer, og hvis din termostat er placeret langt væk fra vinduet. Det er en lille ting at slukke for radiatorerne, mens du laver gennemtræk i din lejebolig, men det kan faktisk gøre forskel i kampen mod en dyr varmeregning.

5. Andre gode råd til at spare på varmeregningen

Udover ovenstående er der også andre ting, du kan gøre for at spare på din varmeregning. Har du eksempelvis tjekket, at du ikke har placeret store møbler foran dine radiatorer? Hvis dette er tilfældet, risikerer du at blokere for varmen fra radiatoren, hvormed den står og bruger dine penge forgæves. Lader du derimod være med at placere din sofa eller et andet stort møbel foran radiatorerne, giver du varmen mulighed for at cirkulere rundt i rummet, så du ikke behøver at skrue unødvendigt op for varmen.

Der er også penge at hente ved at sørge for at lukke dine vinduer helt og ved at trække dine gardiner og persienner for om aftenen, da disse også hjælper med at holde på varmen natten igennem. Omvendt er det en god idé at huske at trække gardiner og persienner fra om morgenen, da solens varme kan fungere som et gratis boost til temperaturen i din lejebolig.

Man kan spare mange penge på faste udgifter med få enkelte råd. Læs derfor vores 5 tips til at spare på vandregningen og vores 10 tips til at spare på strømmen, så du har flere penge tilbage til alt det sjove.