10 tips til at spare på strømmen

Spar på strømmen i hjemmet

Det kan godt være, det lyder kedeligt, men der er rigtig mange lette kroner at hente ved at tænke sig om og spare lidt på strømmen i din bolig.

Dette blogindlæg handler om strøm og hvordan du kan kontrollere dit forbrug, så du ikke bruger unødvendigt penge på det. For det kan godt være, at det er kedeligt at skulle spare på strømmen, men det er virkelig også kedeligt at få den store ekstraregning, når strømregnskabet bliver opgjort. Derfor får du her ti lette tips til at spare på strømmen.

1. Tø maden op, inden du begynder at lave den

Hvis du bruger frostvarer i din madlavning, så tø dem op, inden du tilbereder dem. På den måde skal ovnen bruge færre ressourcer på at færdigtilberede maden. Du kan skære meget af elforbruget på denne måde.

2. Udnyt eftervarmen på komfuret

Du kan med nogle retter sagtens slukke for varmen nogle minutter før det opskriften foreskriver. Det kan du, fordi varmen ikke forsvinder med det samme. Det betyder, at du får varme, uden at have noget tændt. Det gælder både for ovn og kogeplader.

3. Benyt intelligente elmålere

De intelligente elmålere hjælper dig med at spare på dit strømforbrug. Du kan følge forbruget time for time, sammenligne det med andre familiers og få større mulighed for at regulere dit strømforbrug. Du kan også bruge de intelligente elmålere til at finde dit skjulte elforbrug, og dermed skifte el-synderne ud.

4. Lyspærene skal være i orden

Brug tid på at undersøge, om du altid har de allermest energivenlige elsparepærer. Skift evt. til lavenergi- eller LED-pærer. Alternativer som A-pærer, halogenpærer, lysdioder og lysstyring kan også anvendes med fordel.

5. Standby betyder ikke sluk

Den lille røde lampe, der lyser i bunden af dit tv og andre el-artikler bruger også strøm, ligesom resten af tv’et. Sluk i stedet på kontakten på væggen – så er du helt sikker. Anvend ellers en elspare-strømskinne.

6. Tjek, at lågerne lukker tæt på køle- og fryseskab

Gør de ikke, kan der nemlig slippe kulde ud, og så skal apparatet bruge mere strøm for at kompensere for temperaturtabet. Benyt evt. ’papirstrimmeltesten’ – her sætter du en papirklemme i klem mellem lågen og skabet og trækker til. Sidder papiret fast, lukker lågen tæt. Kommer papiret med uden modstand, er din låge utæt.

7. Indstil dine hvidevarer således

Køleskab på +5 grader, fryser på -18 grader, opvaskemaskine på max 50 grader, vaskemaskine på 60 grader. Brug 15 watts pærer, sluk din cirkulationspumpe hele fire gange årligt og begræns dit forbrug af tørretumbler til én gang ugentligt.

8. Afrim din fryser jævnligt

Er der mere end en halv centimeter is på siderne af fryseren, så er det tid til afrimning. Sluk den, tøm den og sæt en spand varmt vand ned i den og luk lågen. Fjern derefter den løsnede is – nu skal fryseren ikke bruge lige så meget energi på at sænke temperaturen gennem den isolerende is på overfladerne. Rim kan desuden være et tegn på utæthed.

9. Sluk for din router

Når du ikke bruger din PC eller andre bærbare el-artikler, kan du slukke routeren. Det samme gælder, når du tager på ferie – medmindre dine naboer skal have adgang til dit net, såfremt du har glemt at komme kode på!

10. Sluk din smartphone

Du kan gøre det til en vane at slukke din telefon, når du alligevel ikke benytter den. Du kan også lukke ubenyttede baggrundsprogrammer for at få længere batteritid. Sluk evt. for ting som WiFi, Bluetooth, skru ned for lysstyrken og sluk GPS’en.