Gode råd til dit madbudget

roomies laver mad på budget

Om du er studerende eller bare gerne vil nedsætte dit månedlige forbrug på mad, er det nu du skal følge med. Vi har spurgt Fie Fabricius, der har hjemmesiden madforfattigroeve.dk, hvordan man sparer penge på sit madbudget. Fie kommer med sine 10 bedste råd til, hvordan man sparer penge på madbudgettet, og hun har lavet en madplan med tilhørende opskrifter og indkøbsliste.

Opskrifterne er til 2, men kan let udvides til at inkludere alle flere i et bofællesskab. Så hvis du gerne vil have flere penge til tøj, fredagsbarer eller bare gerne vil sætte flere penge ind på opsparingen, så følg Fies råd og madplan.

Fies 8 bedste spare tips

1. Lav en madplan og vær’ god til at holde dig til den. Det mindsker madspild og giver fornyet overskud og tid i hverdagen. Man handler kun én gang stort, mindsker merkøb og man undgår de lange køer om eftermiddagen. Mad For Fattigrøve laver ugentlige madplaner både til familierne og til singlerne.

2. Hav en restedag og en rugbrødsdag. Disse 2 dage er billige poster, som faktisk sparer én hel dag med mad, hvis man samler små rester sammen i løbet af ugen.

3. Lav hjemmelavet mad. Det er nemt at bestille mad online, men det er en tung post i et madbudget. Sådan en dag kan snildt koste mere end hele ugens madbudget. Det er dyrt og usundt, så hellere lav hjemmelavet mad, som giver en ekstra restedag til de dage, hvor det ”virkelig skal være nemt”.

4. Se efter dato-varer. Når man alligevel er ude at handle stort én gang om ugen (herhjemme søndag), så tjek efter gule mærkater. Nedsatte varer kan der spares rigtig mange penge ved og som oftest kan det fryses ned. Det kan være en fordel at komme lige til lukketid for at lede efter dato-varer.

5. Lad bilen stå. Vær’ bedre til at lade bilen stå hjemme og få fart under fusserne. Brug cyklen, hvis der er langt. Det koster mange penge at bruge en bil (og især til de små ture) og så er det super sundt for kroppen med bevægelse hver dag.

6. Plant dine egne urter. Persille, purløg, basilikum, dild mv. Det er virkelig dyrt at købe dem i forretningerne, og det er så nemt at plante selv derhjemme. Det kræver nærmest ikke andet end sollys og vand (og gerne en klipning i ny og næ), men det er virkelig nemt. Jeg har selv et drivhus, som bliver brugt flittigt.

7. Aldrig handle på tom mave. Dette er nok en af de vigtigste. Aldrig handle på tom mave – så kan man nemlig tage hele forretningen med hjem og kortet gløder. Tag indkøbsturen efter aftensmad – gerne inden sliktrangen spiller ind og køb KUN hvad indkøbssedlen foreskriver.

8. Bag dit eget brød. Det er faktisk slet ikke så svært – slet ikke når man først har fundet sin “go-to” opskrift.

Nu er du klædt godt på til at spare penge på dit madbudget, men hvis det også kniber med fantasien, så læs videre og se Fie’s ugentlige madplan med opskrifter til 2 voksne.  Leder du efter flere måder at spare penge på eller ideer til at få styr på økonomien, så læs her: 

Madplan til 2 voksne

Den samlede pris for hele ugens aftensmad for 2 personer er 247,83 kr. Og så er der garanteret masser af rester i ugen. Beløbet er 17,70 kr. hver dag pr. person for aftensmad (vi kan ikke garantere prisen på dine indkøb, men dette er hvad Fie brugte på den pågældende uge). I bunden af artiklen finder du Fie’s budget madplans indkøbsseddel.

Mandag – spidskålsspaghetti m/ kødsovs

Ingredienser:

Kødsovs:

  • 250 g. oksefars
  • 1,5 spsk. olie
  • 1 ds. hk. tomat
  • 1,5 dl. vand
  • 1/2 peberfrugt
  • 1/2 tsk. chiliflager
  • 1/2 tsk. paprika
  • 1/2 løg
  • 2 fed hvidløg
  • Salt + peber

Spidskålsspaghetti: 

  • 1/2 spidskål
  • 1/2 grøntsagsbouillonterning
  • Vand

Fremgangsmåde:

  1. Spidskålet skylles og snittes i tynde strimler
  2. Løg og hvidløg pilles og snittes fint
  3. Peberfrugt skylles og skæres i små tern
  4. Fars brunes i olie i en gryde – tilsæt løg og hvidløg og rør godt rundt
  5. Tilsæt peberfrugt, hk. tomat, paprika, chiliflager og vand. Lad det simre i 5-10 min.
  6. Smag til med salt og peber.
  7. Spidskålet hældes i en gryde med vand (der dækker spidskålet). Bouillon til sættes og simrer til kålet er mør. Lad det dryppe af efterfølgende.

Tirsdag – Big Mac roulade aka. Burgerroulade

Ingredienser:

  • 3 æg
  • 2,5 dl. tykmælk
  • 2 kugler spinat
  • 100 g. revet ost
  • 250 g. hk. oksekød
  • 1/4 iceberg
  • 1/4 agurk
  • 1 tomat
  • 1 løg
  • Dressing, Thousand Island
  • Fedtstof
  • Salt + peber + oregano

Fremgangsmåde:

Bund:

  1. Start med at have optøet 2 kugler spinat (evt. varm det i en gryde og lad det køle af).
  2. Tænd ovnen på 180 grader varmluft
  3. Æggene klækkes ud i en skål og piskes sammen
  4. Ost tilsættes skålen
  5. Spinaten skylles og hakkes fint – tilsættes derefter skålen
  6. Til sidst tilsættes tykmælken og det blandes fint
  7. Bagepapir beklædes på en bageplade og fyldet til bunden fordeles på pladen
  8. Bunden skal have 20-22 min. i ovnen. Den skal være gylden brun ovenpå samt være fast.

Fyld:

  1. Imens bunden bages brunes kødet i fedtstof i en gryde – salt, peber og oregano tilsættes mens det brunes
  2. Alle grøntsagerne skylles
  3. Iceberg skæres fint
  4. Agurkerne og tomat skæres i tynde skiver
  5. Løget pilles og skæres i halve ringe
  6. Når bunden er bagt, vendes bunden ned på en kold bageplade, så bagepapiret nu er øverst på den kolde plade. Man kan ligge en kold bageplade ovenpå den varme og vende den på den måde.
  7. Når bunden er vendt på den kolde plade, smøres den med dressing.
  8. Derefter tilsættes iceberg, oksekød, agurker, tomat og til sidst løg.
  9. Nu skal den blot rulles og serveres! Og den er simpelthen så lækker. Glæd jer.

Onsdag – Gulerodssuppe m/ baconknas

Ingredienser:

  • 300 gram gulerødder
  • 75 g. kartofler
  • 1 pk. bacon i skiver
  • Baguettes
  • 0,75 dl. fløde
  • 1 spsk. smør
  • 1 løg
  • 2 fede hvidløg
  • 1/2 tsk. oregano
  • 4 dl. vand
  • 1 grøntsagsbouillon
  • 1,5 spsk. olie
  • salt + peber

Fremgangsmåde:

  1. Læg det ferske tærtedej i en tærteform, prik huller med en gaffel og forbag tærten i 10 min. ved 180 grader. (eller efter anvisning på emballagen).
  2. Imens dejen bages, klækkes æg ud i en skål og de øvrige ingredienser tilsættes undtagen revet mozzarella.
  3. Hæld fyldet over i tærteformen og drys mozzarella på toppen. Giv tærten ca. 40-45 min. i ovnen ved 180 grader– eller indtil osten er sprød og æggemassen fast.
  4. Imens tærten bages, skæres en lækker salat efter eget ønske.

Torsdag – ugens rugbrødsdag

Ingredienser

  • 3 æg
  • 1 pk. Fuldkornsrugbrød (500 g.)
  • Smør
  • Kogte kolde kartofler
  • 1 ds. Tun i olie
  • Iceberg
  • Agurk

TIP: Denne dag kan nemt piftes op med noget lækkert som tomat, agurk, remoulade, mayonnaise, løg mm.

En god måde at spare penge på, er ved at finde en roommate, som du kan dele udgifterne med.

Fredag – One pot pasta m/ kylling, spinat og gulerødder

Ingredienser:

  • 300 g. kyllingebrystfilet
  • 200 g. penne pasta
  • 1,5 dl. fløde, OMA
  • 3 frosne spinatkugler
  • 1 løg
  • 2 gulerødder
  • 1 tsk. tørret basilikum
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 1/2 spsk. paprika
  • Salt + peber
  • 2 dl. grøntsagsbouillon
  • Fedtstof
  • Cheddar som topping

Fremgangsmåde:

  1. Kyllingen skæres i små tern
  2. Gulerødderne skrælles og rives på rivejern
  3. Løget pilles og skæres i små tern
  4. Bacon steges i gryden (tages af når de er færdige)
  5. Kyllingen tilsættes gryden og steges i baconfedtet og paprika – tilsæt evt. mere fedtstof til stegningen
  6. Resten af ingredienserne tilsættes inkl. bacon og småsimrer i12 minutters tid eller den ønskede konsistens for sauce er fundet. Sørg for at røre jævnligt, så det ikke brænder fast i bunden. Når pastaen er kogt, så er retten færdig.
  7. Smag til med salt og peber.
  8. Top retten med revet cheddarost ved servering.

Lørdag – Hjemmelavet salatpizza (giver rester)

Ingredienser

Pizzabund:

  • 50 g. gær
  • 600 gram mel
  • 3 dl. vand
  • 0,5 dl. olie
  • ½ tsk. salt

Fyld:

  • Revet mozzarella, 200 g.
  • 1 pk. pepperoni
  • 1/4 iceberg
  • 1/4 agurk
  • 2 tomater
  • Dressing

Pizzasauce:

  • 1 ds. hk. tomater
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. sukker
  • 1 fed hvidløg

Fremgangsmåde

  1. Mel, vand, olie, gær og lidt salt blandes sammen og æltes til en bolle.
  2. Dejen skal hæve i en halv time
  3. Tænd ovnen på 225 grader.
  4. Rul dejen ud på bordet og læg den over på en bradepande
  5. Hakkede tomater, hvidløg, oregano, sukker og salt blendes til pizzasauce og hældes over dejen
  6. Halvdelen af osten fordeles på pizzabunden.
  7. Hamburgerryg eller pepperoni fordeles som det næste – resten af osten som det sidste.
  8. Pizzaen skal have ca. 20 min. i ovnen på 225 grader eller efter hvilken sprødhed man ønsker.
  9. Salaten skæres som ønsket til at komme ovenpå pizzaen
  10. Dressing puttes på ved servering sammen med salaten.

Søndag –  klassisk restedag!

Alt godt fra ugens løb spises på ugens sidste dag. Vi elsker denne dag fordi der altid er rester fra ugen, og derved sparer vi et helt måltid! Det er fantastisk og super nemt. Det tager ingen tid at anrette og vi ved, at det er noget vi godt kan lide.

Indkøbsseddel Rema 1000

Frugt og grønt

  • 1 peberfrugt = 7,50 kr.
  • 1 spidskål = 10 kr.
  • Iceberg = 10 kr.
  • Agurk = 7 kr.
  • 3 tomater = 6 kr.
  • 700 g. gulerødder = 6 kr.
  • 200 g. kartofler = 3 kr. (vejes)

Brød

  • 500 g. fuldkornsrugbrød = 5,50 kr.
  • Baguettes = 3,95 kr.

Kølevarer

  • 500 g. hk. Oksefars, 15-18% = 24,95 kr.
  • 450 g. kyllingebrystfilet = 26,95 kr.
  • 150 g. bacon i skiver = 9,95 kr.
  • 150 g. pepperoni = 10,75 kr.1 pk. Gær = 0,95 kr.
  • 400 g. mozzarella = 23,90 kr.
  • 200 g. revet cheddar = 11,95 kr.
  • 250 ml. OMA fløde = 7,95 kr.
  • 6 æg = 16,95 kr.
  • Tykmælk = 9,95 k7,9r.
  • Smør = 12,50 kr.

Frost

  • 900 g. hk. Spinat = 9,95 kr.

Kolonial

  • 2 ds. Hk. Tomat = 7,90 kr.
  • 500 g. penne = 5,95 kr.
  • 1 ds. Tun i olie = 8,33 kr.

Basislager

  • Olie
  • Flydende margarine
  • Salt + peber
  • Løg
  • Hvidløg
  • Chiliflager
  • Paprika
  • Oregano
  • Sukker
  • Mel
  • Tørret basilikum
  • Grøntsagsbouillon
  • Dressing

Hvis du har brug for mere inspiration eller vil se flere madplanen, så hop over til Fie’s hjemmeside, hvor hun laver ugentlige madplanener året rundt. Madplaner er en god måde at spare penge på, fremfor at lave indkøb hver dag. Hvis du planlægger det i god tid, så kan du handle ind sidst på ugen eller når tilbudsugen starter. På den måde kan du spare mange penge i det lange løb, og have mere at gøre godt med til fornøjeligheder. 

Glæder du dig til at komme i gang med madlavningen i dit eget køkken? Skynd dig og find din drømmebolig i din ønskeby.