Hvad er et pendlerværelse?

I denne artikel gør vi dig klogere på, hvad et pendlerværelse er og hvilke fordele, der er ved at leje et pendlerværelse. Du får også praktiske informationer om, hvordan du lettest finder et og gode råd til selve ansøgningen. Læs med herunder eller hop direkte over på BoligPortal og find dit pendlerværelse.

Hvad er et pendlerværelse?

Et pendlerværelse er et værelse, hvor du kan overnatte, hvis du står i en situation, hvor du skal pendle langt mellem to forskellige steder i landet flere gange om ugen.

Et pendlerværelse er i princippet bare et værelse, som du lejer. Det kan for eksempel være hos en familie eller en studerende, der har et værelse til overs.

Hvordan finder jeg et pendlerværelse?

Du finder et stort udvalg af pendlerværelser på BoligPortal under kategorien værelser. Her kan du eksempelvis sortere ud fra, hvilken by pendlerværelset skal ligge i, hvor meget huslejen må være på, hvornår du gerne vil overtage, og om værelset skal være møbleret.

Leder du specifikt efter en lejebolig, hvor du ikke skal flytte alle dine ting med, så har vi hos BoligPortal også et stort udvalg af møblerede lejligheder, som du kan kigge på.

3 fordele ved at leje et pendlerværelse

Beslutningen om at flytte eller om at pendle kan være svær. Her kan et pendlerværelse i Aalborg – eller hvilken by du nu skal til – være den gyldne mellemvej. Nedenfor giver vi dig tre fordele ved at leje et pendlerværelse, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at træffe den helt rigtige beslutning i netop din situation.

1. Spar penge på husleje

Huslejepriserne falder, jo længere man rykker væk fra storbyerne. Derfor vælger mange at bosætte sig i en mindre by og pendle til studie, praktik eller arbejde. Er du studerende, betyder det, at du for eksempel kan blive hjemme ved mor og far lidt endnu og så have et pendlerværelse i Odense eller en af de andre studiebyer, hvor du kan overnatte i hverdagene.

Det kan også være, at du skal i praktik i en kortere periode og derfor ikke vil flytte tværs over landet. Med pendlerværelset har du mulighed for at beholde din bopæl i din hjemby i den tid, du er i praktik.

I den situation vil dit eget værelse komme til at stå tomt, når du ikke bruger det, men så kan du overveje selv at fremleje det som et pendlerværelse. Det hjælper også lidt på det månedlige budget. Du kan nemt fremleje dit værelse her.

2. Spar tid på transport

Apropos det med at pendle, så er det noget, der kræver enormt meget tid. Med et pendlerværelse i Esbjerg eller i en anden by som løsning, slipper du for at bruge flere timer hver dag med forsinkelser, aflysninger og glemte udtjekninger.

Du undgår samtidig, at du skal alt for tidligt op og kommer alt for sent hjem. I stedet for kan du bruge tiden med dem fra studiet eller på at lære dine praktikkollegaer endnu bedre at kende.

3. Spar energi på stress og jag

Alternativet til et pendlerværelse er at pendle. Det vil sige, at du skal tidligt op og kommer sent i seng hver dag, og det kan være svært at finde tid til sociale arrangementer, både med dem derhjemme og med dem på studiet eller arbejdet.

Med et pendlerværelse i Herning, eller hvorend du skal hen, er det lettere for dig at være engageret begge steder, fordi du har et sted at overnatte, så du for eksempel kan gå ud at få en øl efter arbejde. Så er du helt sikkert også mere til stede, når du endelig er hjemme ved familien og vennerne i weekenden.

Samtidig undgår du de klassiske pendler-stressfaktorer som lugtende medpassagerer, glemte høretelefoner, fødder på sæderne, larmende skoleklasser og lunkne madpakker.

Det skal du vide, når du lejer et pendlerværelse

Et pendlerværelse er en form for fremleje. Derfor skal du som lejer være opmærksom på de mest gængse regler for fremleje. Derudover deler vi herunder svarene på nogle af de oftest stillede spørgsmål, så du er godt klædt på inden du skal leje et pendlerværelse i Kolding eller i en af de andre danske byer.

Skal jeg have en lejekontrakt til et pendlerværelse?

Nej, der er intet krav om, at du skal have en lejekontrakt til et pendlerværelse, men det er en rigtig god idé for at sikre både dine og udlejers rettigheder. Du har som regel adgang til et pendlerværelse på almindelige hverdage, det vil sige fra mandag til fredag og ikke i weekender, på helligdage, i ferier og så videre.

Dog kan du godt indgå andre aftaler med din udlejer, både hvor du kan være på værelset mere eller mindre, og blandt andet derfor er lejekontrakten vigtig.

Kan jeg have adresse på et pendlerværelse?

Ja, du kan godt have adresse på et pendlerværelse. Du kan for eksempel bo i Århus og have adresse på et pendlerværelse i København for at arbejde i en periode. Dog er der nogle regler i forhold til at have adresse på et pendlerværelse, som du skal være opmærksom på. 

For det første er der en regel om, at boliger skal være i brug. Det vil sige, at nogen skal opholde sig i en helårsbolig mindst 180 dage om året. Når du lejer et pendlerværelse er situationen typisk den, at din udlejer har folkeregisteradresse i lejligheden eller huset. I et sådant tilfælde vil kravet om brug af boligen være opfyldt, og så kan du godt have adresse på pendlerværelset.

Hvis du ikke selv bruger dit pendlerværelse mindst 180 dage om året, skal du huske at sikre dig, at enten udlejer eller øvrige lejere opfylder kravet.

Kan man have adresse to steder?

Du må gerne bo flere steder, men du kan kun have folkeregisteradresse ét sted. Det vil sige, at hvis du lejer et pendlerværelse i Aarhus, men bor i Roskilde, så skal du registrere din folkeregisteradresse på det af stederne, hvor du er mest, og det vil typisk være i din helårsbolig.

Kan jeg få boligstøtte for et pendlerværelse?

Der hvor du har din folkeregisteradresse, er der, hvor du har mulighed for at få boligstøtte. Din folkeregisteradresse vil jf. ovenstående typisk ikke være på dit pendlerværelse, fordi det ikke er din helårsbolig. Du modtager altså boligstøtte for den bolig, du primært bor i.

Det vil sige, at du, for at modtage boligstøtte til et pendlerværelse, skal have adgang til eget køkken, som du ikke deler med andre, og det har du sjældent på et pendlerværelse, da du ellers ikke opfylder bopælspligten.

Husk dette i din ansøgning til pendlerværelse

Udlejere af pendlerværelser lægger ofte vægt på nogle andre kvaliteter hos dig som lejer end en “almindelig” udlejer ville gøre. Derfor kommer vi her med forslag til, hvad der er godt at have med i din boligansøgning til et pendlerværelse.

  • Fortæl, hvad du laver

    For mange udlejere af pendlerværelser, er det vigtigt, at du har en fast indkomst og betaler husleje til tiden. Derfor vil de i din ansøgning bide mærke i, hvad du laver til daglig. Her vil de ofte prioritere, at du har fuldtidsjob og/eller -studie. Det vil sige, at udlejer i de fleste tilfælde søger en, der primært er der for at overnatte i hverdagene.
    Typisk har du altså ikke adgang til pendlerværelset i weekender, på helligdage og i ferier. Andre aftaler kan indgås med udlejer, der ofte er fleksibel.

    Uanset hvilke aftaler I indgår, så husk at oprette en lejekontrakt og notér specifikke aftaler som adgang til pendlerværelset i lejekontraktens § 11.

  • Fortæl, hvem du er som person

    En udlejer vil også altid lede efter en, der vil passe godt på værelset. En, der er betænksom og rydder op efter sig selv. Du kan for eksempel skrive, at du sørger for at købe toiletpapir, hvis beholdningen er lav, eller at du altid husker at sætte brødristeren på plads og tallerkner i opvaskeren, inden du smutter ud ad døren.

    Er det en familie, der for eksempel udlejer et værelse i kælderen, så vil de helt sikkert sætte pris på, at du ikke larmer og holder fest. Andre udlejere af pendlerværelser er nogen, der heller ikke selv er hjemme ofte, så de vil måske sætte pris på, at der er lidt liv i lejligheden, når de ikke er der. At du er med til at gøre hjemmet til et rart sted at være.

    Derfor er det vigtigt, at du læser boligannoncen godt igennem og tilpasser din ansøgning, så du viser udlejeren de af dine kvalifikationer, der gør, at du er den rette til netop dét pendlerværelse.

     

Held og lykke med at finde dit pendlerværelse

Vi håber, at du er blevet meget klogere på, hvad et pendlerværelse er, hvilke ting du skal være særligt opmærksom på og ikke mindst, at du kan finde dit nye pendlerværelse nemt, hurtigt og sikkert lige her hos BoligPortal. God boligjagt.

Hvad er et pendlerværelse?

Et pendlerværelse er et værelse, du lejer i en bolig. Det svarer til at leje et almindeligt værelse, men forskellen er, at du typisk ikke har adgang til det i samme omfang. Det kan f.eks. være, at du kun må overnatte der i hverdagene. Aftaler indgås dog individuelt med udlejer. Du finder et pendlerværelse til leje på samme måde som du finder alle andre boliger til leje – på BoligPortal.

Hvad er vigtigt at vide, når jeg lejer et pendlerværelse?

Der er forskellige ting, du skal være opmærksom på, når du lejer et pendlerværelse. Må du flytte din adresse dertil, kan du få boligstøtte, og hvordan fungerer det lige med lejekontrakten? De spørgsmål – og mange flere – finder du svar på her. Vi glæder os til at hjælpe dig godt på vej i dit næste pendlerværelse.

Kan man have adresse to steder?

Nej, du må kun have ét folkeregisteradresse – medmindre kommunen specifikt har givet tilladelse til det. Du må gerne bo flere steder. Det vil sige, at hvis du lejer et pendlerværelse i Aarhus, men bor i Roskilde, så skal du registrere din folkeregisteradresse på det af stederne, hvor du er mest, og det vil typisk være i din helårsbolig.

Kan jeg få boligstøtte med et pendlerværelse?

Der hvor du har din folkeregisteradresse, er der, hvor du har mulighed for at få boligstøtte. Din folkeregisteradresse vil typisk ikke være på dit pendlerværelse, fordi det ikke er din helårsbolig. Du modtager altså boligstøtte for den bolig, du primært bor i. Derudover skal man have adgang til eget køkken, som man ikke deler med andre for at få boligstøtte – og det er sjældent man har det med et pendlerværelse.