Leder du efter en a-kasse?

Vi hjælper dig med at finde den bedste a-kasse. Sammenlign fuldtids- og deltidsforsikret a-kasser med eller uden fagforening - Spar op til 7.578 kroner om året!

Forsikring

Tilvalg

Målgruppe

Åben for:
Alle
Pris pr. måned:
488 Kr.
Åben for:
Alle - Gratis studiemedlemskab
Pris pr. måned:
445 Kr.
Åben for:
Humanister, Studerende - Gratis studiemedlemskab
Pris pr. måned:
469 Kr.
Åben for:
Alle - Gratis studiemedlemskab
Pris pr. måned:
430 Kr.
Åben for:
Alle
Pris pr. måned:
462 Kr.
Åben for:
Ledere
Pris pr. måned:
446 Kr.
Åben for:
Alle
Pris pr. måned:
456 Kr.
Åben for:
Alle
Pris pr. måned:
464 Kr.
Åben for:
Sælgere
Pris pr. måned:
445 Kr.
Åben for:
Højtuddannede, Ledere
Pris pr. måned:
464 Kr.
Åben for:
Alle
Pris pr. måned:
456 Kr.

Når du skal tilmelde dig en a-kasse – enten for første gang eller for at finde en, der er bedre end din nuværende – kan det være uoverskueligt. Der er rigtig mange forskellige a-kasser på markedet, der kæmper om din gunst: både a-kasser, der har fokus på en specifik branche, og de mere brede a-kasser, der dækker deres kunder på tværs af brancher.

Selvom a-kasser og fagforeninger traditionelt set har været tæt forbundne, findes der undtagelser, som det i nogle tilfælde kan være en fordel for dig at blive en del af.

Med vores PrisTjek-sammenligner har vi gjort det nemt og hurtigt for dig at sammenligne a-kasse-priser bredt på tværs af markedet.

I den interaktive oversigt over denne tekst kan du sammenligne de forskellige a-kasser og fagforeninger og se, præcis hvor meget du skal betale, uanset hvad du er på udkig efter: om det så drejer sig om en almindelig, deltidsforsikret a-kasse eller en fuldtidsforsikret a-kasse med fagforening og efterlønsbidrag inkluderet.

Med BoligPortal PrisTjek får du et hurtigt overblik over priserne. Husk, at du kan altid skifte a-kasse og bevare din anciennitet. Du skal bare sørge for ikke at melde dig ud af din nuværende a-kasse for så derefter at skifte: i stedet skal dusøge om at blive overflyttet til din nye a-kasse, imens du fortsat er medlem af din nuværende a-kasse.

Der er stor forskel på a-kasse-priserne på det danske marked for arbejdsløshedsforsikring – ifølge vores beregninger er det faktisk muligt at spare over 6.000 kroner om året. I vores beregninger nedenfor kan du se et par eksempler på, hvordan forskellige a-kasser med de samme ydelser og tilbud kan variere i pris. Bemærk, at vi har taget højde for, at prisforskellene i alle eksemplerne afspejler to a-kasser, der har med samme faggruppe at gøre, så det giver mening at sammenligne dem.

A-kasser Dyreste Billigste Besparelse
A-kasse fuldtidsforsikret uden fagforening DANA – 6.816 kroner efter 12 måneder FTF-A – 5.160 kroner efter 12 måneder 1.656 kroner
A-kasse fuldtidsforsikret med fagforening 3F – 10.740 kroner efter 12 måneder Det Faglige Hus – 6.372 kroner efter 12 måneder 3.360 kroner
A-kasse fuldtidsforsikret uden fagforening med efterlønsbidrag 3F – 16.680 kroner efter 12 måneder FTF-A – 11.124 kroner efter 12 måneder 5.556 kroner
A-kasse fuldtidsforsikret med fagforening med efterlønsbidrag Dansk Metal – 18.462 kroner efter 12 måneder Frie Funktionærer – 10.884 kroner efter 12 måneder 7.578 kroner
A-kasse deltidsforsikret uden fagforening 3F – 4.416 kroner efter 12 måneder FTF-A – 3.804 kroner efter 12 måneder 612 kroner
A-kasse deltidsforsikret med fagforening 3F – 8.400 kroner efter 12 måneder Det Faglige Hus – 5.016 kroner efter 12 måneder 3.384 kroner
A-kasse deltidsforsikret uden fagforening med efterlønsbidrag FOA – 9.768 kroner efter 12 måneder FTF-A – 7.656 kroner efter 12 måneder 2.112 kroner
A-kasse deltidsforsikret med fagforening med efterlønsbidrag 3F – 12.251 kroner efter 12 måneder Det Faglige Hus – 8.868 kroner efter 12 måneder 3.383 kroner

Listen er opdateret d. 5/11/2015

Dagpenge og a-kasser – et socialt sikkerhedsnet, særligt for de nyuddannede

Det danske dagpengesystem og ideen om arbejdsløshedsforsikring er en temmelig unik konstruktion. I mange andre lande er man nemlig forpligtet til som lønmodtager at være forsikret mod arbejdsløshed. I Danmark er det i stedet frivilligt, om man vil melde sig ind i en a-kasse, og langt de fleste udbydere af arbejdsløshedsforsikringer har tilknytning til fagforbund.

En vigtig forudsætning for at du kan bruge og drage nytte af det sociale sikkerhedsnet, der kendetegner dagpengesystemet, er, at du melder dig ind i en a-kasse, et godt stykke tid inden du er færdig med din uddannelse. Faktisk skal du have været medlem af en a-kasse i mere end et år før din sidste eksamen, hvis du vil have dagpenge fra den første dag, du går ledig.

Det er ikke nok, at du er medlem af en fagforening. De fleste fagforeninger har derimod en tilknyttet a-kasse, som du skal huske at melde dig ind i god tid, hvis du vil have udbetalt dagpenge fra og med den første dag, du går ledig. Vilkårene for den enkelte a-kasse varierer, så husk at læse det med småt, når du har bestemt dig for, hvem du overvejer at lade dig forsikre hos ovenfor.

Vælg den bedste a-kasse for dig

Uanset hvilken a-kasse du vælger, vil du modtage det samme i dagpenge – og så alligevel… Beløbet, du får udbetalt i dagpenge, er fastsat af staten, men der er forskellige niveauer, alt afhængig af om du er dimittend – altså nyuddannet – eller om du er blevet ledig. Derudover er der endda også variationer i udbetalingen af dagpenge, alt afhængig af om du er deltids- eller fuldtidsforsikret, og dermed på hvor meget du samlet set har arbejdet op til din ledighed.

Når det kommer til de månedlige takster for at være medlem af en a-kasse, er der også individuelle og store forskelle på, hvor meget a-kasser koster. En del af det beløb, du indbetaler på månedlig basis, går til administration, og det er denne udgift, der i stort omfang er med til at afgøre, hvor meget den ene a-kasse tager for et medlemskab i forhold til den anden.

Kort opsummeret betyder det, at du altså ikke får færre dagpenge udbetalt, fordi du er medlem af én a-kasse frem for en anden. I vores beregninger er det muligt for dig at spare helt op til 17.918 kroner i dagpenge, selvom du vælger den billigste a-kasse på markedet.

Vælg a-kasse efter, hvilke ydelser du får med

Ligesom med så mange andre produkter og pakkeløsninger er der også forskel på, hvad du ”får med”, når du bliver medlem hos et selskab, i dette tilfælde en arbejdsløshedskasse.

Hvis du eksempelvis har brug for en god fagforening, hvis du ønsker sparring til din jobansøgning eller er interesseret i at deltage i arrangementer for ledige, så du kan få opkvalificeret dine evner inden for dit arbejdsområde, er der selvfølgelig forskel på, hvad du kan få – alt efter hvilken a-kasse du vælger.

Heldigvis er de ydelser, som a-kasser tilbyder, ikke ydelser, som de fleste har brug for i særlig lang tid: I øjeblikket er den faste dagpengeperiode på to år, og da Dagpengekommissionen i oktober 2015 kom med sine anbefalinger, var et af målene, den fik stillet, også at komme med forslag, der kan gøre systemet mere fleksibelt, så det kan betale sig at tage arbejde i kortere perioder.

Korte ledighedsperioder eller ej, så gør den månedlige pris fra a-kasse til a-kasse alligevel stor forskel, hvis man kigger langt ud i det enkelte menneskes fremtid. Et hurtigt, statistisk tankeeksperiment: Den gennemsnitlige dansker bruger ifølge tal fra Eurostat 39 år af sit liv på arbejdsmarkedet. Hvis vi runder op og siger, at du er på arbejdsmarkedet i 40 år, er der godt en kvart million kroner – mere specifikt 252.240 kroner – i forskel fra betaling af ydelser fra den dyreste a-kasse, i forhold til hvis du vælger den billigste a-kasse på markedet.

Det er mange penge i løbet af et helt arbejdsliv, hvis det eneste man reelt bruger sin a-kasse til er at få rådgivning og at deltage i et par arrangementer i ledighedsperioden. Selvom billedet ovenfor naturligvis er lidt hårdt tegnet op, er der ikke desto mindre et gran af sandhed i pointen om, at hvad der kan synes som små månedlige beløbsforskelle nu kan vise sig at være temmelig omfattende, hvis man kigger samlet set ud over et helt liv på det danske arbejdsmarked.

Få dagpenge uanset din situation

Der findes a-kasser, der favner meget bredt, og der findes a-kasser, der har en meget specifik målgruppe. Der er fordele og ulemper ved begge typer, og dem skal du være klar over, inden du vælger din a-kasse.

Den største fordel ved a-kasser, som dækker bredt og altså ikke forpligter dig til at være medlem af en fagforening, er, at de ofte har en lav månedlig pris. Det skyldes, at de har mange medlemmer, og derfor kan de drive deres administration mere effektivt – det er, som vi beskrev ovenfor, jo netop administration, der står som en af de tungeste økonomiske byrder for arbejdsløshedskasserne.

Men der er også ulemper ved disse a-kasser, der dækker bredt og ikke tænker specifik faglighed ind som en del af deres speciale. En af dem er, at de ikke altid kan tilbyde samme rådgivning, som a-kasser, der dækker en meget specifik målgruppe, kan. Det giver fint mening, hvis man sammenligner a-kasser med indkøbscentre over for specialbutikker: Hvis et indkøbscenter er stort nok, kan du både købe potteplanter og racercykler, men det er ofte hos gartneriet og cykelhandleren, at du får den bedste rådgivning om, hvordan du vander planterne og skifter slangen, når den er punkteret.

Hvis et af dine ønsker til at være medlem af en a-kasse også er, at du gerne vil have rådgivning, sparring og deltage i netværksarrangementer, kan en a-kasse med en specifik målgruppe sagtens være det bedste valg. Konsekvensen af at vælge mere specialiserede a-kasser er til gengæld, at den månedlige pris typisk er lidt højere.

Spar endnu flere penge ved at sammenligne bredbåndspriser og priser på forbrugslån

Det kan betale sig at overveje, om du skal skifte a-kasse og få samme dagpengesats til billigere penge. Men du kan potentielt spare endnu flere penge på nogle af dine andre faste udgifter og på den måde få større råderum i budgettet. Måske kan det betale sig at finde billigt bredbånd eller at tage et lån med lav rente?

Vores PrisTjek-sammenligner kan meget mere end bare at pege dig i retning af den bedste a-kasse for dig. Vi kan også give dig et overblik over lån og bredbåndspriser. Se dig omkring på vores PrisTjek-side, og se, om du kan spare flere penge på dine faste månedlige udgifter.

A-kasse regler

For at modtage dagpenge skal du være medlem af en a-kasse og derudover opfylde en række betingelser:

  • Du skal have været medlem af en a-kasse i ét år
  • Du skal opfylde arbejdskravet, som lyder på, at du skal have arbejdet minimum 1.924 løntimer som fuldtidsforsikret eller 1.258 løntimer som deltidsforsikret. Du skal ydermere have været medlem af en a-kasse i denne periode
  • Hvis du har været selvstændig, kan du først få dagpenge, når du er ophørt med at drive egen virksomhed. Du må altså ikke længere være momsregistreret eller have et aktivt CVR-nummer
  • Derudover skal du have omsat for et vist beløb, da det kan bevise, hvor aktiv du har været i din virksomhed, og hvor meget arbejde du har lagt i firmaet

Det er a-kassen, der suverænt afgør, om du lever op til disse betingelser.

Fradrag for a-kasse

Hver gang du betaler 100 kroner til din a-kasse, har du opnået et fradrag på 31 kroner i skat. Dit kontingent bliver automatisk tilføjet på din årsopgørelse. Du kan dog højest trække 3.000 kroner fra årsopgørslen i forhold til dine udgifter i forbindelse med a-kassen.

Det betyder med andre ord, at hvis du betaler mere end 10.000 kroner om året for din a-kasse, bliver det en relativt dyr fornøjelse – Det er et godt argument for at vælge en billigere a-kasse.

Dagpengesats 2016 – Så meget får du i a-kasse udbetaling

Som fuldtidsforsikret medlem af en a-kasse skal du tidligere have haft en månedlig indkomst på minimum 21.640 kr. brutto for at kunne få den maksimale dagpengesats på 4.135 kroner per uge eller op til 17.918 kroner per måned. Din tidligere indkomst har altså indflydelse på din dagpengesats, men satserne er isoleret set stabile fra a-kasse til a-kasse, som vi beskrev ovenfor.

Det er muligt at få mere udbetalt ved at tegne en lønforsikring. Her er det muligt at sikre op til 90% af din løn, hvis du er blevet ledig fra en tidligere stilling.

Som nyuddannet er den maksimale dagpengesats på 3.390 kroner per uge, hvilket svarer til cirka 14.674 kroner per måned. Satsen er altså lidt lavere for dig, der kommer direkte fra en hverdag med SU eller studielån.

Vores klare anbefaling er, at du vælger den billigste a-kasse, hvis du ikke har det store behov for specifik rådgivning i forhold til din branche. På den måde sparer du penge og kan gøre brug af din dagpengeret, hvis du skulle stå uden arbejde – enten fra din tidligere arbejdsplads, eller fordi du er nyuddannet og er på vej ind på arbejdsmarkedet. Hvis du ønsker en faggruppe-specifik a-kasse skal du være opmærksom på, at prisen pr. måned formodentlig er lidt højere. Til gengæld er den individuelle rådgivning i selve a-kassen specialiseret mod det, du arbejder med eller har uddannet dig til.

Få en billig a-kasse i 3 trin

Det er super nemt at finde eller skifte a-kasse, uanset om du er dimittend eller jobsøgende. Her følger tre hurtige trin, du kan følge. Begynd med vores PrisTjek-sammenligner ovenfor.

  1. Sammenlign a-kasser uanset om du ønsker fuldtidsforsikring, deltidsforsikring og om du ønsker fagforening og/eller efterlønsbidrag
  2. Skift a-kasse online
  3. Bliv medlem af en a-kasse

Brugerne elsker PrisTjek

4,75/5 baseret på 4 anmeldelser

Vi brugte boligportal pristjek til at finde nyt bredbånd og TV, da vi flyttede i et nyt hus. Det er fedt at man kan se hvilke selskaber, der har tilbud og hvornår det bliver leveret. Vi sparede mange penge om året i forhold til vores tidligere udbyder.
Andreas Linde
Lars Skjoldby, 39 år
Selvstændig i Roskilde