Til dig der skal sælge en andelsbolig

Det er en god idé at have andelsforeningens bestyrelse med fra starten, når du skal sælge din andelsbolig. Bestyrelsen skal nemlig både godkende prisen og køberen.

Når du har fundet en køber og andelsforeningen har godkendt både køberen og prisen på andelsboligen, kan køber indbetale salgsprisen til foreningen. Derefter udbetaler foreningen din del af handlen til dig. Når handlen er afsluttet, skal køberen have andelsbeviset.

 

Skal jeg renovere min bolig inden salg?

Salgsprisen bliver vurderet efter et bestemt princip, hvor også forbedringer på boligen medregnes.

Hvis du vil lave forbedringer på andelsboligen, er det en god idé at hyre en fagmand, så din indre handymand ikke ender med at spænde ben for en fordelagtig pris på din andelsbolig. Overvej evt. at indhente en professionel vurdering.

Hvis der er graverende problemer i boligen, som for eksempel skimmelsvamp eller råd i træværket, så bør du få dette udbedret. Ellers overskygger det nemt alle de positive ting ved din andelsbolig.

 

Hvilke papirer skal jeg have styr på?

Når du vil sælge din andelsbolig er der nogle dokumenter, du skal stille til rådighed for interesserede købere. Det drejer sig om:

 • Andelsforeningens vedtægter
 • Foreningens seneste årsregnskaber og budget
 • En specifikation af, hvordan prisen for andelen er beregnet
 • En liste over inventar og løsøre som indgår i handlen
 • Dokument om købers ret til at fortryde handlen inden seks hverdage. Sker dette skal køber betale 1% af købssummen. Dette gælder kun, hvis køber har fortrudt, ikke hvis handlen går tilbage på grund af misinformation eller mangler.

Hvis du har udført forbedringer i boligen er det også en god idé at give køberen tilladelserne til disse, og du bør give køberen et referat af den seneste generalforsamling i foreningen.

 

Hvordan finder jeg en køber?

Den nemmeste løsning er at kontakte en mægler, som varetager hele processen for dig. Ønsker du selv at stå for den processen, har vi herunder samlet nogle råd:

Billeder

Det vigtigste i din salgsannonce er typisk billederne. Derfor er det vigtigt at tage nogle gode billeder af din andelsbolig:

 • Sørg for, at der er pænt og ryddeligt, og at tøj, legetøj, tandbørster og lignende er gemt af vejen.
 • Tænd lyset, også gerne levende lys, og køb friske blomster. Det skaber en hyggelig og intim atmosfære.
 • Brug vidvinkel, hvis du kan, og prøv at tage billedet i samme højde som det der er i fokus. Knælende stilling er typisk det mest passende.
 • Vælg et tidspunkt på dagen, hvor det ikke er alt for lyst udenfor. Du får de bedste billeder, når der er balance mellem lys og mørke.
 • Plantegningen er et vigtigt billede i din salgsannonce, og der findes nogle gratis tegneprogrammer, som du kan downloade – vi anbefaler floorplanner (link: floorplanner.com)

Hvis du ikke selv har det nødvendige udstyr eller ikke føler, dine evner helt rækker til at tage gode billeder, så kan du naturligvis alliere dig med en professionel fotograf som kan sikre en høj billedkvalitet.

Netværk

Køberen kan sagtens gemme sig i dit netværk, så brug dette og de sociale medier til at skabe opmærksomhed omkring salget af din andelsbolig.

Du kan for eksempel oprette en side på Facebook eller bede dit netværk dele din salgsannonce på Facebook – på den måde når du mange mennesker på kort tid.

Fremvisning

Når du har modtaget henvendelser fra interesserede købere, kan du invitere nogle stykker til fremvisningen. Fremvisningen er naturligvis vigtig, fordi det er her køberne kan se boligen i virkeligheden og få en fornemmelse af, om det kunne være deres næste hjem.

 • Fortæl dine naboer, at du vil sælge, og gør dem opmærksom på, når du holder åbent hus. Gode og imødekommende naboer betyder meget for køber.
 • Førstehåndsindtrykket er vigtigt: Sørg for, at opgangen er ren og ryddelig at din fordør er shinet op, hvis den trænger.
 • Ryd op, gør rent og luft ud, så boligen virker rummelig, og der ikke er indelukket.
 • Fremhæv det bedste ved boligen: Er der en forrygende udsigt eller en lækker have, så sørg for, at køberen kan se det.
 • Træk persienner og gardiner fra, så der kommer lys ind.
 • Giv de interesserede købere tid til at gå lidt rundt selv, snakke sammen og mærke efter.

 

Hvordan lukker jeg handlen?

For at lukke en handel vil du nogle gange komme ud i en forhandling, idet købere godt kan komme med lavere bud end din pris.

 

Inden forhandling

Gør dig klart, hvad dit drømmescenarie er i forhold til pris, overtagelsesdato og løsøre, og find også ud af, hvor din smertegrænse går – altså hvad du lige præcis kan gå med til. Tænk over kompromisser, som du kan indgå med køberen, for eksempel i forhold til overtagelsesdato og løsøre.

Det er dig der kender din bolig bedst: Tænk over, hvilke argumenter køber kan have for en lavere pris, og forbered dig på, hvordan du skal imødegå disse.

 

Under forhandling

Vær imødekommende: Det er lettere at gennemføre en forhandling, hvis stemningen er god.

Brug de argumenter du har forberedt, og lyt til købers ønsker, så du kan finde ud af, hvor I kan mødes.

Tag ikke forhandlingen personligt: Køber er måske ikke så vild med køkkenet, som du er, men det er ikke personligt. Smag og behag er jo som bekendt forskellig.

 

Efter forhandling

Skriv ned, hvad I har aftalt i forhold til pris, medfølgende løsøre, overtagelsesdato og så videre. Dette kan I efterfølgende bruge til at lave købsaftalen.

Aftal, hvordan I vil håndtere eventuelle fejl og mangler.

 

Skal jeg have en advokat?

Det kan være kompliceret at sælge en andelsbolig, da der kan opstå tvivl undervejs, og derfor er det en god idé at have en juridisk rådgiver med på sidelinjen.

Det giver tryghed, at der er en rådgiver inde over udfærdigelsen af købsaftalen. Så er du sikker på, at der ikke er vilkår i købsaftalen, der kan give dig problemer på sigt.

 

Købsaftale

Købsaftalen er din kontrakt med køber, og den skal som udgangspunkt indeholde alle vilkår, som er aftalt mellem dig og køber, herunder købspris og overdragelsesdato.

Købsaftalen skal også indeholde andre dokumenter, som er blevet udarbejdet i forbindelse med salget af din andel, som for eksempel salgsopstillingen.

Husk, at køber kan fortryde handlen i op til seks dage efter købsaftalen er underskrevet – du har derimod ikke mulighed for at fortryde. Skulle køber fortryde købet af din andel er det obligatorisk, at køber betaler én procent af købesummen til dig.

 

Overdragelse

Sørg for at din andelsbolig bliver overdraget i ryddelig stand, og at det inventar som skal medfølge, også er til stede.

På overtagelsesdagen skal du, sammen med køber, aflæse el, vand, varme, gas, olie eller lignende, så både du og køber er enige om disse udgifter ved overtagelsen. Lav eventuelt et stykke papir på dette, som begge parter så underskriver.

Endelig skal du huske at aflevere samtlige nøgler til bolig, baggård, kælderrum mv.

Mere info om andelsboliger:

Generelt om andelsboliger

Guide til køb af andelsbolig

Salg af andelsbolig